IZBIRAJMO VARČNE POTI

V času Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom 2023, usmerjamo pozornost k prizadevanju za zmanjšanje avtomobilskega prometa in spodbujanju k uporabi trajnostne mobilnosti.

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti (ETM) si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza. Letošnje leto bo ETM potekal pod sloganom »Varčne poti«. Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer od stroška gradnje prostorsko potratne infrastrukture do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Zaradi vseh teh razlogov ETM letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

1

(vir: tedenmobilnosti.si)

Slovenjegoriške občine bo kmalu povezalo 60 kilometrov novih kolesark
Kolesarjenje je pomemben in vedno bolj priljubljen način trajnostnega prevoza, zato je še kako dobrodošlih 60 kilometrov novih kolesarskih stez, ki bodo potekale po Slovenskih goricah. V projekt so vključene občine ustanoviteljice Skupne občinske uprave Maribor (Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj). Kolesarke, katerih gradnjo koordinira Razvojna agencija Slovenske gorice, bodo zaključene še letos.

2jpg 

(vir: maribor24.si)

Tudi nekatere občine ustanoviteljice Skupne službe varstva okolja s pestrim programom promovirajo mobilnost
ETM se je s svojim programom letos pridružilo več kot 90 občin, med drugimi tudi nekatere ustanoviteljice Skupne občinske uprave Maribor. V Mestni občini Maribor se ponovno odpira SmartStreet Smetanova, v Rušah bodo med drugim preizkusili kako se obnese skupno kolesarjenje na delo, v Miklavžu na Dravskem polju bodo največ pozornosti namenili hoji in kolesarjenju, pester program pa pripravljajo tudi v občini Hoče – Slivnica. Vabimo vas, da si na spletnih straneh občin ogledate podrobne programe in se dogodkov tudi udeležite – seveda na trajnostni način.

3jpg 

Lanskoletno kolesarjenje v Miklavžu na Dravskem polju (vir: tedenmobilnosti.si)

Tudi veliko drugih občin v Podravski regiji izvaja projekte na področju trajnostne mobilnosti, načrtujejo se posodobitve kolesarske infrastrukture, izvajajo se ukrepi za varnost vseh udeležencev v prometu in podobno. Želja je, da se prihodnje leto še več občin uradno priključi pobudi Evropskega tedna mobilnosti.

SKUPNA OBČINSKA UPRAVA MARIBOR
Skupna služba varstva okolja
Nina Gornik Mulec

ALI VAS MOTI HRUP SOSEDOVE TOPLOTNE ČRPALKE?

Z ustreznim ravnanjem lahko sami zmanjšamo hrupnost zunanjih enot toplotnih črpalk

Obremenitev s hrupom (iz različnih virov) postaja v okolju vse večji problem ne samo pri nas, temveč po vsej Evropi, saj dejansko vpliva na zdravje in počutje ljudi. V času podnebne krize, ko družba prehaja na nove ogrevalne sisteme, obnovljive vire energije, prav tako na prezračevalne in ohlajevalne sisteme, na sisteme ogrevanja zunanjih bazenov, je pri umeščanju teh naprav smiselno iskati načine (tudi lokacije, izbiro ustrezne vrste, boljše načine regulacije, ipd.), da njihovo delovanje ni preveč moteče za bližnjo okolico in sosede (hrup, bleščanje, zastiranje, osenčenje, ipd.), ker si tudi sami tega ne želimo.

Za primere preveč hrupnih toplotnih črpalk oz. njihovih zunanjih enot v sklopu veljavne zakonodaje v državi ni ustrezne regulacije, saj toplotna črpalka ni prepoznana kot vir hrupa. Bodoča prizadevanja bodo usmerjena v spremembo predpisov. V tem trenutku pa je v konkretnih primerih motenj (hrupa) v soseskah najbolj smiselno, hitro in učinkovito iskati kompromise skozi sosedski dialog in prilagajanje.

Zato predlagamo, da tudi vi prisluhnite sosedu in poskušajte z relativno nezahtevnimi ukrepi zmanjšati emisije hrupa, če ga povzroča vaša toplotna črpalka. Zbrali smo nekaj uporabnih priporočil in nasvetov, ki jih najdete v prilogi.

Prav je, da na kakovost našega življenja poskrbimo na način, da te kakovosti hkrati ne poslabšamo drugim.

SKUPNA OBČINSKA UPRAVA MARIBOR
Skupna služba varstva okolja
Cvetka Slana

pdfPriporočila za zmanjšanje hrupa iz TČ.pdf

Osnovni podatki

logo

Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Jurovski Dol 70b
2223 Jurovski Dol

ID za DDV: SI58481435

Kontaktni podatki

TEL: 02 729 52 50
FAX: 02 729 52 55

E: obcina@obcinajurij.si

www.obcinajurij.si

Uradne ure

ponedeljek:    od 8.do 14.ure
torek:    od 8.do 14.ure 
sreda:   od 8.do 12.ure in od 13.do 17.ure
četrtek:   od 8.do 14.ure
petek:   od 8.do 13.ure

 

Meni