EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI, 16. – 22. SEPTEMBER 2022

»Trajnostno povezani.«

16. septembra se tudi uradno začenja 21. Evropski teden mobilnosti (ETM), ki letos poteka pod sloganom »Trajnostno povezani.«. Z organizacijo dogodkov želimo ozaveščati o drugačnih načinih mobilnosti oziroma o trajnostnih potovalnih navadah.

Kaj pomeni sporočilo »Trajnostno povezani«?

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa, javnega prevoza itd. Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe,

prihaja do prometnih nesreč, se prižigajo rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja.

In kaj lahko storimo posamezniki?

Ker je prav, da smo dober zgled in da tudi sami delamo to, kar govorimo, je ETM odlična priložnost, da poskusimo spremeniti svoje potovalne navade. Zato vas vabimo, da se med 16. in 22. septembrom v službo in po drugih opravkih odpravite na bolj trajnosten način – z javnim potniškim prometom, peš, s kolesom, s skirojem, …

Programe dogodkov ETM 2022 po celotni Sloveniji in veliko zanimivosti na temo trajnostne mobilnosti lahko najdete na povezavi www.tedenmobilnosti.si.

Pripravila:
Nina GORNIK MULEC
SOU Maribor, Skupna služba varstva okolja