Božični koncert

BOŽIČNI KONCERT JUROVSKEGA OKTETA IN PREDSTAVITEV ZGOŠČENKE »BOŽIČNE PESMI«
Cerkev Svetega Jurija, 26.12. 2012

Sporočilo prve svete noči je pevcem Jurovskega okteta velik navdih ves čas njihovega pevskega udejstvovanja, zato smo se dan po Božiču, na praznik svetega Štefana, zbrali na njihovem že tretjem božičnem koncertu.

Že nekaj časa pa je v skupini tlela tudi želja, da bi hvalnice betlehemskemu detetu ovekovečili na zgoščenki. To željo so uresničili lansko jesen, ko so po temeljitih pripravah v glasbenem studiu Jama ob finančni podpori Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol posneli 12 pesmi, ki so strnjene na zgoščenki s preprostim naslovom Božične pesmi.

Novorojeno dete, Jezus, nam je tudi v letošnjem božičnem času prišel vlit novega poguma, volje do življenja in zvestobe v dobrem, še posebno tistim, ki jih življenje vodi skozi različne življenjske preizkušnje. In v teh preizkušnjah je Jezus kot luč, ki je ne zasenči nobena tema.
Njegovo rojstvo, dogodek izpred dva tisoč let, je opevan tudi v pesmih, ki smo jih slišali na koncertu in so strnjene na božični zgoščenki Jurovskega okteta. Pesmi si sledijo v naslednjem vrstnem redu: Nocoj je tiha noč, Veselite se narodi, Prišla je lepa sveta noč, Hitite kristjani, O sveta in vesela noč, Poglejte, čudo se godi, Blažena noč, Blešče se zvezdice nocoj, Že zora se dela, Na planjavi sred noči, Nocoj je ena sveta noč in Sveta noč.

Pevci Jurovskega okteta ohranjajo tradicijo, da na vsak svoj koncert povabijo tudi goste. Tako so na božičnem koncertu Jurovskega okteta zapele Gartrože, ljudske pevke Društva upokojencev Sveti Jurij v Slovenskih goricah ter skupina Amulet, ki postala stalna spremljevalka različnih prireditev v našem kraju in se je v lanskem letu tudi glasovno in instrumentalno okrepila.

Z različnimi mislimi smo romali med božičnimi pesmimi, ki jih je na praznično popoldne za nas prepeval Jurovski oktet, strnjene na zgoščenki pa nam bodo praznično vzdušje pričarale, ko bodo lučke na božičnem drevescu počasi ugašale, ko bo mah v domačih jaslicah že izgubljal svojo svežino, a bodo jaslice v naših srcih še vedno toplo postlane.

Praznično druženje je zaključil Jurovski oktet z znano Avsenikovo pesmijo Zvezde na nebu žare.
In naj zares žare: danes, jutri, vse dni in vse temne noči

Vida Ornik

123456789