III. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto zvečer 12. maja 2012 je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, potekalo III. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan.

S to prireditvijo smo zaključili letošnje Jurjeve dneve, s katerimi smo Jurovčani obeležili 6. občinski praznik Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah in tudi god farnega patrona Svetega Jurija. Številnim prireditvam pa je letos dal svoj pečat novo urejeni krajevni center, saj je zelo primeren za organizacijo prireditev, zato so se na njem zbrale in predstavile tudi vse nastopajoče skupine, nato pa v povorki odšle v kulturni dom.

Po Svetem Juriju, se tako kot pri nas, imenuje veliko naselij in cerkva po svetu. Na Jurjeva srečanja folklornih skupin v prvi vrsti vabimo folkorne skupine, ki so na različne načine povezane z imenom Svetega Jurija ali v svojih odrskih postavitvah predstavljajo običaj zelenega Jurija, znanilca pomladi in naše sosednje folklorne skupine.

V kulturnem programu se je najprej predstavila domača Otroška folklorna skupina Šleka pac OŠ Jožeta Hudalesa, pod mentorstvom Barbare Waldhűtter, z odrsko postavitvijo »Pred šolo«. Prikazali so igranje otrok, njihove dogodivščine ter nagajanja med deklicami in dečki, nakar so le skupaj zapeli in zaplesali.

Folklorna skupina KUD «KLARUŠ« Maruševec, iz sosednje Hrvaške, pod vodstvom Ane Rehvald, se je predstavila z okrašenim zelenim Jurijem in odrskima postavitvama »Kuda Jura hodi« in »Igrajte nam muzikaši«. V izvirnih folklornih kostumih iz Maruševca so predstavili pesmi in plese hrvaškega Zagorja.

Folklorna skupina Metla Kulturno turističnega društva Miklavž pri Ormožu z mentorico Leonido Novak, se je predstavila za odrsko postavitvijo »Kaj pač kmeti fali«. Prikazali so običaj kožuhanja na kmetiji, opazovanje med fanti in dekleti ter medsebojno nagajanje. Zaplesali so vzhodnoštajerske plese.

Folklorna skupina Triglav KUD Triglav Slovenski Javornik - Jesenice na Gorenjskem, ki jo vodi Malči MOŽINA, je v svojem dolgoletnem delovanju zelo veliko nastopala po svetu, je v odrski postavitvi »Jabolko ne pade daleč od drevesa« prikazala zaskrbljenega očeta, ki svoje lahkomiselne hčere, za katero ve, da zanjo gleda več fantov, ne pusti na ples, vendar mu vseeno uide in se pridruži fantom na plesu, zaradi česar gre oče za njo. Ker je sam podobnega značaja ga glasba in ples premamita. Zaplesali so mazurko, ceperle, štajeriš s petjem, nojkatoliš, krajcpolko, in grabčev ples.

Prireditev je zaključila domača Folklorna skupina Jurovčan, ki jo vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger z odrsko postavitvijo » Ovtar«. Ovtar je bil varuh vinogradov v Slovenskih goricah. Po ustnem izročilu so bili ovtarji strašnega videza, na delu so bili 24 ur na dan, tako da ni bilo časa za preoblačenje, še manj pa tudi želje za britje, saj so se jih tatovi tako bolj bali. Kot znak svoje časti in kot orožje so ovtarji nosili ovtarsko palico, kasneje tudi puške.
V predstavi ovtar ujame »deklino« ki je romala na božjo pot in je utrgala par »grolic« grozdja. Ker ni imela denarja za odškodnino, se mu je odkupila s plesom. Zaplesali so plese z območja Korene in sicer štajeriš, špic polko in ketn polko.

Številne obiskovalce prireditve je pozdravil in nagovoril župan Peter ŠKRLEC.

Vsem sodelujočim folklornim skupinam, ustanovam, donatorjem in društvom v kraju, ki so pomagali pri organizaciji prireditve, se je v pozdravnem nagovoru zahvalil predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.
 


Predsednik društva Miroslav Breznik.

1 2 3 4 5 6 7 8