ZAŠPILAJ IN ZAKRIKAJ PO DOMAČE

V nedeljo, 10. aprila 2022 smo v kulturnem domu v Jurovskem Dolu, organizirali že četrto zabavno prireditev "Zašpilaj in zakrikaj po domače". Tatjana Pečko je ob temperamentnem vodenju prireditve, veselo krikala ter obiskovalcem predstavila tudi zanimivo izročilo o tradiciji krikanja ali juckanja (vriskanja), ki je  praviloma povezano z veseljem, bodisi ob vasovanju, porokah, planinarjenju, pri pastirjih na planinah, košnji, trgatvah, itn. Namen prireditve je, da tradicijo krikanja ohranimo in prenašamo iz roda v rod.
 
Program domače glasbe, pesmi, krikanja in humorja, so pripravili Srčni muzikanti, Ansambel Refren, Ansambel Zadetek, Veseli Jurovčani, Trio Davida Šerbineka, Jurovski gadi, Ansambel Ajda, harmonikarka Patricija Kuronja – Križnik in Duo  Matic Družovič ter Mihael Hlade. 
 
Krikarji - juckarji Marko Šebart, Jasmina Dreier, Uroš Dreier, Milan Roj, Rok Kurnik, Monika Vnuk, Tamara Vandur in Dušan Pušnik, so s svojimi vložki tudi letos popestrili prireditev. Z njimi pa je ob odličnem vzdušju in vzpodbujanju ter krikanju voditeljice, veselo zakrikala tudi publika.
 
Zbrane prostovoljne prispevke bomo namenili za opremo naših folklornih skupin in druge dejavnosti društva.
 
Po prireditvi smo vsem obiskovalcev prireditve, bilo jih je preko 250, gostoljubno ponudili, "jüžno - krüh z zablom, lűk in küklo", pa tudi dobre vinske kapljice ni manjkalo. Vse navedeno so nam prispevali naši zvesti donatorji, za kar se jim iz srca zahvaljujem. Veselo druženje muzikantov, krikarjev in obiskovalcev, je trajalo do poznega večera. Vsi so odhajali domov zadovoljni in nasmejani, s čemer je bil dosežen tudi eden izmed pomembnih naših ciljev. 
 
Miroslav Breznik, predsednik kulturnega društva
in organizacijski vodja FS Jurovčan
 
Foto: Maksimiljan Krautič

ajda marko monikaANSAMBEL AJDAjurovski gadiKATJA IN ALEŠKRIKARJIKRIKARJI 2KRIKARJI 4KRIKARJI 3krikarji 5KRIKARJI IN ŽUPANMatic DrižovičMihael HladerefrenSRČNI MUZIKANTIsrčni 2tatjana in mirkoTRIO ŠERBINEKZADETEKZADETEK 1