11. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto, 21. maja 2022, je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, potekalo 11. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan. Napovedane nevihte, močna oblačnost in občasno rahlo deževje predanih folklornikov niso ustavili na poti na našo prireditev. Na srečo so nas hude nevihte, ki so zajele sosednje kraje, zaobšle. Sodelujoče folklorne skupine so se zbrale pred OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol. Povorka vseh nastopajočih folklornih skupin je nato krenila do osrednjega trga, kjer so sklenili veliki krog ter se predstavili številnim obiskovalcem. Tam so skupno zaplesali polko ob spremljavi godcev vseh folklornih skupin. 

Na trgu in na odru kulturnega doma se je predstavilo oziroma zaplesalo kar pet domačih folklornih skupin. Pod strokovnim vodstvom Barbare Waldhütter so se predstavile folklorne skupine iz Vrtca in Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, in sicer Otroška folklorna skupina Vrtca, Mlajša otroška folklorna skupina Knofeki in Starejša otroška folklorna skupina Šleka pac. Nastopili sta tudi Mladinska folklorna skupina Jurovčan, ki jo vodi mentorica Nevenka Gungl in Odrasla folklorna skupina Jurovčan, ki jo vodita mentorici Darinka Kramberger in Cilka Neuvirt.

Vse navedene skupine so se predstavile z avtorskimi odrskimi postavitvami omenjenih mentoric.

Čudovit folklorni večer so s svojim nastopom obogatile še gostujoče folklorne skupine:

Folklorna skupina KD Lancova vas, ki jo vodita mentorja Nežka Lubej in Damir Kosi, Folklorna skupina Krnica KUD Jože Stupnik Svečina, pod vodstvom mentorice Alenke Žmavc in Veteranska folklorna skupina Bela krizantema KUD Študent Maribor, ki jo vodi mentor Vasja Samec.

Vsem nastopajočim skupinam, njihovim mentorjem in predsednikom društev se je za njihovo sodelovanje na prireditvi, v imenu organizatorjev Odrasle in Mladinske folklorne skupine Jurovčan, zahvalil predsednik kulturnega društva, Miroslav Breznik. Izrazil je veliko zadovoljstvo in veselje, da tako mala občina, kot je Sv. Jurij v Slovenskih goricah, premore kar pet folklornih skupin, kar daje upanje, da se bo folklorna dejavnost v kraju, ki neprekinjeno traja že 50. leto, še nadaljevala in se prenašala iz roda v rod.

Prostovoljne prispevke, ki smo jih zbrali na prireditvi, bomo namenili za opremljanje otroških folklornih skupin Vrtca in OŠ Jožeta Hudalesa.

Po prireditvi je sledilo prijetno druženje folklornikov.

Miroslav Breznik, predsednik društva in organizacijski vodja FS Jurovčan

Foto: Maksimiljan Krautič

FS Bela krizantemaFS KrnicaFS Krnica na odruFS Lancova vasMladinska FS JurovčanMladinska FS na odruOdrasla FS JurovčanOFS KNOFEKIOFS vrtecOFS Šleka pacSkupinskaSkupinska ples na trguŠleka pac barkaŠleka pac na odruŠleka pac na odru 2