III. SREČANJE OKTETOV IN MALIH VOKALNIH SKUPIN

V soboto, 21. junija, je na trgu v Jurovskem Dolu potekalo že 3.  srečanje oktetov in malih vokalnih skupin, ki ga v okviru Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol prireja  Jurovski oktet. Prireditev se je odvijala v vseslovenskem tednu ljubiteljske kulture, ki je letos potekal  prvič, in sicer med 15. in 22. junijem pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije. Namen tega tedna je bil z ustvarjalno energijo povezati celotno Slovenijo ter poskrbeti za široko promocijo ljubiteljske kulture. Ljubiteljski kulturni dogodek, ki je potekal na prvi poletni večer, so sooblikovale naslednje  skupine: Dekliška vokalna skupina Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, Vokalna skupina Mavrica iz Jarenine, Vokalna skupina  Pavlova hiša iz Avstrijske Radgone, Tunjiški oktet iz Tunjic pri Kamniku,   Zagorski oktet iz Zagorja ob Savi ter seveda  gostitelj srečanja Jurovski oktet.
Na srečanje je bila prijavljena tudi Vokalna skupina Mladi iz sosednjih vasi, ki pa je sodelovanje v zadnjem trenutku odpovedala.

Da je vse nastopajoče tega srečanja  prevevala  bogata ustvarjalna energija, je bilo začutiti že pred začetkom srečanja, ko so posamezne skupine prihajale na  naš jurovski trg in jih je lepota našega kraja in prireditvenega ambienta popolnoma očarala. Seveda pa je k celostni podobi prireditve pripomogla tudi narava, ki je z igro sonca, oblakov in pojemajoče svetlobe dala temu večeru poseben čar.  Ko so obiskovalci skoraj do zadnjega kotička napolnili pripravljen prireditveni prostor, smo se prepustili pesmi, ki je zadonela po naši dolini ob Globovnici in v srcih vseh obiskovalcev.

Srečanje oktetov in malih vokalnih skupin ni slučajno nastalo v mesecu juniju, saj je mesec junij mesec rož, žito je v polnem klasju in bo kmalu zrelo za žetev, sonce in zemlja pa sta na višku svojih moči. In v takšnem znamenju je bil pripravljen tudi oder, na katerem so se zvrstili vsi nastopajoči.

3. srečanje oktetov in malih vokalnih skupin pa je sovpadalo tudi s kresno nočjo, ko po starem izročilu sonce vso naravo napolni s skrivnostnimi močmi, ki naj bi potem vse leto varovale pred nesrečo. Tako smo čudovito poletno prireditev zaključili z željo, da nas moč  kresne noči spremlja skozi  čase sprememb, čase teme in čase luči. In kjerkoli nas bo vodila pot, nosimo  s seboj semena dobrih sprememb, ki jih lahko zasejemo škjerkoli v življenju.
Misli o pesmih, semenih radosti in semenih upanja je z obiskovalci delila  Vida Ornik, zadnje seme v kresnem  večeru pa je  odvrgel Jurovski oktet, ki so mu obiskovalci navdušeno potrdili: bilo je lepo!

 

IMG 6605IMG 6629IMG 6644IMG 6652IMG 6666IMG 6691IMG 6698IMG 6714IMG 6732IMG 6758IMG 6790IMG 6797IMG 6800IMG 6827IMG 6832