PROSLAVA OB PREŠERNOVEM DNEVU - slovenskem kulturnem prazniku

Slovenci smo eden redkih narodov, ki je na koledar državnih praznikov zapisal kulturni praznik. Zato smo se v nedeljo pred slovenskim kulturnim praznikom, 05.02.2012, v kulturnem domu v Jurovskem Dolu zbrali v spomin dnevu, ko je ugasnilo telesno življenje našega velikega poeta Franceta Prešerna in je njegovo delo postalo veliko žarišče energije za slovenski narod.

V dneh ob prazniku pa se ne spominjamo le Prešerna, ampak tudi naših drugih pesnikov, pisateljev, ustvarjalcev, ki so orali ledino jeziku, ki je danes eden od uradnih jezikov Evropske unije. Spominjamo se dogodkov, ki so nas zaznamovali kot narod, prvih knjig in zapisov, ki jih s pisano in govorjeno besedo prenašamo iz roda v rod. Spominjamo se naših avtorjev, ki jih je ljubezen do domovine in materinega jezika navdihovala k ustvarjanju in je rodila najlepše pesmi, romane, povesti, slike in melodije.

Ob slovenskem kulturnem prazniku se v nacionalnem okviru podeljuje Prešernove nagrade našim najuglednejšim umetnikom, zato je izvršni odbor kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol na svojem zasedanju dne 24.1. 2012 sprejel sklep, da na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku 5.2.2012 podeli priznanja za dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture tudi v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Tako so priznanja za dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture prejeli pevec Jurovskega okteta Vojko Bračko, godec v godčevskem sestavu folklorne skupine Jurovčan Ivan Rožman in plesalec v folklorni skupini Jurovčan Franci Šnajder.

Besede o Prešernu in kulturi so s svojim petjem, plesom in besedo popestrili pevci Jurovskega okteta, učenci Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol s folklorno skupino Šleka pac, mladinskim pevskim zborom, dramsko skupino, gimnastično ritmično skupino ter skupino učencev 5.a in b. razreda. Prireditev je s svojim glasbenim prispevkom obogatil še mladi virtuoz na klavirski harmoniki Dejan Arcet.

Ko se zberemo na spominskih slovesnostih, že s svojo prisotnostjo izkazujemo svojo privrženost naši kulturni dediščini in vsem ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem in se vračamo, kakor Prešeren v svojo Vrbo, k svojim koreninam. Spominsko prireditev smo zaključili z željo, da bi vedno znali s ponosom predajati ljubezen do kulture nadaljnjim rodovom ter da bi se vedno zavedali, kdo smo in kdo moramo biti – ponosni nasledniki Trubarja, Vodnika, Čopa, Finžgarja, Jalna in Franceta Prešerna.


Zapisala: Vida Ornik

123456789