OSREDNJA PROSLAVA OB 6. OBČINSKEM PRAZNIKU

Ljudje hodimo skozi življenje.
Stopinje puščajo sledi.
Prijetne, lepe in neprijetne, takšne, ki bi jih najraje pozabili.
In takšne, za katere bi Boga prosili, da se ne bi nikoli zgodile.
Kljub vsemu stopamo naprej.
Najprej smo kobacali, potem smo tekali, skakali,
kasneje smo hodili previdno, komaj slišno in sedaj
že nekaj časa odločno.

Tako bi lahko opisali kratko življenje naše občine od njenega nastanka pa vse do letošnjega aprila, ko praznujemo njen 6. rojstni dan.

S temi besedami smo bili v petek, 20. aprila 2012 v kulturnem domu v Jurovskem Dolu povabljeni v osrednje praznovanje ob počastitvi 6. občinskega praznika občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

 

Praznično vzdušje so sicer hladnemu pomladnemu dnevu dali zvoki Pihalne godbe KD Mol iz Lenarta, ki so svojimi koračnicami greli srca našim domačinom. Poleg številnih Jurovčanov, ki so do zadnjega kotička napolnili kulturni dom, so se proslave udeležili naslednji visoki gostje: poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Franc Breznik, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Ivan Vogrin je upravičil svojo prisotnost, državni svetnik in župan Občine Sv. Trojica v Slov. goricah Darko Fras, župan Občine Lenart mag. Ivan Kramberger, župan Občine Sveta Ana Silvo Slaček, župan Občine Pesnica Venčeslav Senekovič, župan Občine Šentilj Edvard Čagran, župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, župan Občine Benedikt Milan Gumzar, direktorica Občinske uprave Občine Lenart mag. Vera Damjan Bele, ravnatelj Javnega vzgojno izobraževalnega zavoda OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol Stanislav Senekovič, župnik Janko Goergner, predsedniki društev, člani občinskega sveta, člani nadzornega odbora in člani delovnih teles občine Sv. Jurij v Slov. goricah.

Po slovenski himni, ki jo je zapel Jurovski oktet, nas je pozdravil in nagovoril župan Peter Škrlec ter spregovoril o infrastrukturni obnovi naše občine.

Vendar k prepoznavnosti naše mlade občine poleg urejene infrastrukture prispevajo ljudje, naši domačini, ki se udejstvujejo na različnih področjih, pogosto tudi otroci, ki s svojimi različnimi talenti, najpogosteje glasbenimi, nastopajo na različnih prireditvah doma, v drugih slovenskih pokrajinah in tudi v tujini. Tako smo v tem večeru na odru kulturnega doma s krepkimi aplavzi pozdravili uspešne domače glasbenike in glasbenice.

Anja Zorjan in Dejan Arcet sta mlada glasbenika, ki sta nas očarala s svojimi nastopi na klavirski harmoniki in dokazala svojo privrženost domači glasbi, saj sta nam oba zaigrala vsak po dve Avsenikovi skladbi. Gabrijelo Grabušnik in Cindy Beširevič tudi po končani osnovni šoli in nižji glasbeni šoli druži ljubezen do glasbe, tako sta skupaj zaigrali pesmi I like Chopin in River flows in you. S skladbo Largo so se predstavile učenke glasbene šole v Lenartu, mlade flavtiske Vesna Zemljič, Anja Krautič, Lucija Ornik in Vesna Ornik. V prijetno pomladno razpoloženje pa nas je z znanimi slovenskimi popevkami Nora je misel, Življenje je lepo in Najlepše pesmi popeljala skupina Amulet. Seveda je med nas delček pomladnega razpoloženja prinesel tudi Jurovski oktet v novi preobleki s skladbama Dve beli brezi in Večerni ave.

Na prireditvi smo ob uvodnem recitalu Matica in Vide, ob diapozitivih in spremni besedi avtorja predstavili brošuro Po poteh stavbne in sakralne dediščine na območju občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, ki jo je gospod Rudi Tetičkovič pripravil in izdal ob pomoči Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol in drugih donatorjev.

Vrhunec prireditve pa je seveda bila podelitev priznaj, ki jih občina Sveti Jurij podeljuje zaslužnim občanom in občankam. Priznanja so letos prejeli: Karl Črnčec za aktivno sodelovanje na različnih področjih družbenega življenja, Ana Črnčec za dolgoletno predanost kulturnemu ustvarjanju, skrbi za obujanje in ohranjanje kulturne dediščine, Milan Drašak za skrbno udejstvovanje v športnem društvu Sv. Jurij in Ivan Leš za aktivno sodelovanje pri različnih društvih.

Jurijev srebrnik je kot zaslužna občanka prejela Jožefa Kurnik za dolgoletno prostovoljno delo in vodenje Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah. Jurijev srebrnik je kot zaslužen občan prejel tudi Jurij Vogrin za izredne rezultate, uvajanje racionalnih novosti in njegovo prizadevanje na področju športa v našem kraju.

Najvišje priznanje občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, to je Jurijev zlatnik pa je prejel Rudi Tetičkovič za dolgoletno in uspešno vodenje Društva upokojencev Sv. Jurij v Slov. goricah, racionalno in gospodarno ravnanje s finančnimi sredstvi ter zato, ker je s svojo miroljubnostjo in delavnostjo na področju društva upokojencev, gasilstva in kulture veliko prispeval k ugledu tako društev kot občine kot celote.

Na prireditvi pa so bili predstavljeni tudi izdelki, ki so nastali na delavnicah, ki jih je v sodelovanju z društvi iz sosednjih občin in iz sosednje Avstrije pripravilo Društvo kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah. Tako smo si lahko ogledali izdelke, ki so nastali v postopku polstenja ali filcanja, okraske iz sena, presne krofe, okrasne rože, zeliščne napitke, pletenice in sončnice ter košare za kruh.

V lepe pomladne dni so nas tik pred koncem obeležitve 6. krajevnega praznika občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah s svojo pesmijo ponesli pevci mladinskega pevskega zbora osnovne šole Jožeta Hudalesa z mentorico Metko Caf, ki so se predstavili z umetno skladbo Veter ter belokranjsko ljudsko Pastirče mlado v priredbi Jake Baniča in Metke Caf. Ob tej pesmi so na različne instrumente zaigrali naslednji učenci: na bas kitaro Anja Zorjan, na kitaro Aljaž Krautič, na konge Aleksej Gajser in Tilen Toplak, na ropotulje Suzana Knezar in na blok flavto Vesna Zemljič ter na klavir učiteljica Metka Caf.

Prireditev smo sklenili z željo, da je glas piščalke mladega pastirja segel do srca vsakemu obiskovalcu posebej in vanj prinesel naslednje misli:

Rad bi šel k škratom
iz širne poljane,
ki s prvimi zvončki
budijo zaspane.

Saj sonce se zopet
globoko priklanja,
konec je mraza
in zimskega spanja.

Iz sodov nebeških
pomlad se razliva,
živ je že travnik
in plodna bo njiva.

Lepe so barve,
ki Jurij jih nosi,
še lepši so glasi,
ki vetrc jih nosi.

(F. Lainšček)

Zapisala: Vida Ornik

{phocagallery view=category|categoryid=96|limitstart=0|limitcount=0}