1. SREČANJE OKTETOV IN MALIH VOKALNIH SKUPIN

Ko bili smo mladi, radi smo prepevali,
skupaj smo na vasi srečo še uživali.
Pesem je kipela nam tedaj iz dna srca,
pesem nas je grela vse do jutra belega.
(B. Klavžar)

Besede te pesmi je verjetno imel v mislih Franci Črnčec, idejni in organizacijski vodja Jurovskega okteta, ko je snoval ideje za srečanje pevskih skupin v Jurovskem Dolu v želji, da bi naš trg oživel ob lepi slovenski pesmi v toplem poletnem večeru.

Da je zamisel za pripravo takšnega pevskega srečanja padla prav letos, ni nobeno naključje, saj je naš Jurovski Dol prav letos dočakal svojo veliko pridobitev, obnovljen trg, ki s svojo krožno podobo daje videz popolnosti, celovitosti, enotnosti. Krog predstavlja tudi čas, karmični cikel, setev in žetev. Prav gotovo se vsi strinjamo, da je ta trg bil in bo ostal povezovalni člen med vsemi, ki v svojih srcih čutimo pripadnost domačemu kraju, našemu Juriju.

Na povabilo Jurovskega okteta, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, so se 1. srečanja oktetov in malih vokalnih skupin udeležili naslednji glasbeni gostje:

    vokalna skupina Mavrica iz Jarenine,
    ženska vokalna skupina Simfonija iz Trnovske vasi,
    kulturno društvo Slovenskogoriški glasovi iz Lenarta,
    oktet Dornava iz Dornave, kot zadnji pa so zapeli naši domačini, Jurovski oktet.
     

Na prireditvi, ki se je pričela ob sedmi uri zvečer, se je vsaka nastopajoča skupina predstavila s petimi pesmimi. Prevladovale so zborne pesmi slovenskih avtorjev, slišali pa smo nekaj slovenskih narodnih pesmi ter priredb slovenskih zabavnih in narodnozabavnih pesmi.

V uvodu prireditve je vse poslušalce in pevske goste pozdravil župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec. Vsem nastopajočim je izrekel iskreno dobrodošlico pri nas, v Jurovskem Dolu, domačinom pa zaželel, da bi prireditve, ki se odvijajo v naši občini in na obnovljenem trgu, še naprej zavzeto obiskovali. Vsem nastopajočim in obiskovalcem je spregovoril tudi predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslav Breznik z željo, da bi srečanje oktetov in malih vokalnih skupin postalo tradicionalno, kot sta prireditvi Družina poje in Jurijevo srečanje folklornih skupin.

V prečudovitem trškem ambientu smo preživeli lep, pevsko bogat večer, ki ga je s svojo jasnino obogatilo vedro poletno nebo. Ob sklepu prireditve nas je Jurovski oktet očaral s pesmijo z dalmatinskim melosom Tiha noč.

Razšli smo se obogateni s čudovitimi melodijami, ki so odmevale od obzidja cerkve Svetega Jurija v želji, da se ob letu obsorej spet srečamo.


Le kaj bi za spomin ti dal,
da ne odnesel bi ga čas,
spomin v pesmi bo ostal,
ljubezni moje topli glas.

V pesmi znova oživijo
vse zvezde mesečnih noči,
poletne sanje, dih jeseni
in ples snežink v zimske dni.
(Fanika Požek)

{phocagallery view=category|categoryid=77|limitstart=0|limitcount=0}