VESELO MARTINOVANJE V JUROVSKEM DOLU 2011

Že od nekdaj je martinovanje prav poseben dan za vinogradnike. V starih časih so se ljudje poveselili, saj je bil ves pridelek že pobran in spravljen v shrambi za zimo. Zadovoljni so bili, če je bila letina dobra in vreme naklonjeno. Zahvalili so se prijateljem, vaščanom in delavcem, ki so jim pomagali pri opravilih. Na dan Svetega Martina se mošt spremeni v pravo vino, ki kaže, da je gospodar delal dobro in bil med letom uspešen.

Vinogradniki  iz območja Občine Sv. Jurij v Slov. goricah temu običaju pripisujejo velik pomen, saj vsako leto na trgu ob Martinovanju z izbranimi vini pogostijo številne obiskovalce.

Letos smo lahko poskusili nov pridelek naslednjih vinogradnikov:
- vinogradništvo Andrej in Tatjana Dvoršak,
- vinogradništvo Ivo Toplak,
- vinogradništvo Križovnik,
- vinogradništvo Branko Senekovič,
- vinogradništvo Vuzem,
- vinogradništvo Viktor Škrlec.

Gospodinje Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij so pripravile bogato obložene mize, vaščani pa so skupaj pokramljali ob kulturnem programu, ki sta ga sooblikovala Kulturno društvo Ivan Cankar in Turistično društvo Dediščina.

Sveti Martin se je rodil leta 316 na Madžarskem, kasneje je živel v Italiji. Zaradi svoje skromnosti in ljubezni je bil pri ljudeh zelo spoštovan, zato ga je ljudstvo izbralo za svojega zaščitnika. O Sv. Martinu so nastale različne legende. Najbolj je poznana zgodba, ko svoj plašč ponudi obubožanemu siromaku. Svetega Martina so za vinskega svetnika imenovali ljudje, ker so se dnevi praznovanja sovpadali z dnem, ko ima god. Prav okoli tistih dni, se povečini konča delo na poljih in je vino že v sodih. Umrl je 8. novembra, leta 397, pokopan pa je bil 11. novembra (takrat ima god).

Zapisal:
Branko Senekovič

{phocagallery view=category|categoryid=23|limitstart=0|limitcount=0}