II. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V nedeljo popoldan, 8. maja 2011, je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, potekalo II. Jurjevo srečanje folklornih skupin. Organizirala ga je folklorna skupina Jurovčan. S to prireditvijo so se zaključili letošnji Jurjevi dnevi, ki potekajo vsako leto ob praznovanju farnega patrona Sv. Jurija in občinskega praznika.

Nastopajoče skupine so prišle v povorki, na čelu katere je bil zeleni Jurij (deček odet z zelenimi vejami) od Osnovne šole Jožeta Hudalesa v center kraja in nato v kulturni dom.

V kulturnem programu se je najprej predstavila otroška in mladinska folklorna skupina OŠ Jožeta Hudalesa, pod mentorstvom Barbare Waldhűtter, z odrsko postavitvijo »Mi se ΄mamo radi«. Z njo so sodelovali na območni otroški folklorni reviji in se na njihovo veliko veselje uvrstili tudi na regijsko otroško folklorno revijo, ki je bila v mesecu aprilu v Cerkvenjaku. Folklorna skupina Marija Snežna, ki deluje v Etno kulturnem društvu Snežna iz Zg.Velke, se je predstavila s spletom goričkih plesov. Zaplesali so tipične plese s tega območja kot so gorički valček, pajeriš in gorička kalamajka. Skupino vodi mentor Viktor Vajngerl. Veteranska folklorna skupina KUD Beltinci, pod mentorstvom Valerije Žalig se je predstavila z odrsko postavitvijo »Plešemo po indašnje«. Folklorna skupina Kulturnega društva Jakob Sket Mestinje je v odrski postavitvi Marinke Strašek »Voda izpod Boča«, prikazala šege ob nošenju zdravilne mineralne vode od izvira v vasi pod Bočem. Nato so zaplesali mlinček in kostrivniški ples. Folklorna skupina Kulturnega društva Cerkvenjak pod vodstvom Slavice Kovačič je zaplesala splet štajerskih plesov. Prireditev je zaključila domača folklorna skupina Jurovčan, ki jo vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger, z odrsko postavitvijo »Pušlšank«, na katerem je, kot velikokrat v praksi, prišlo do prepira in prerivanja zaradi zalega dekleta. Zaplesali so ljudske plese kapelskega območja: sotiš polko, kosmatačo in mašarjanko.
Številne obiskovalce prireditve je pozdravil župan Peter ŠKRLEC, ki se je zahvalil vsem sodelujočim folklornim skupinam in organizatorjem za organizacijo prireditve.

Z organiziranjem Jurjevih srečanj folklornih skupin želimo poleg praznovanja občinskega praznika in farnega patrona doseči tudi, da bi se folklorne skupine medsebojno večkrat srečevale in se povabile na gostovanja, domačemu občinstvu pa omogočiti ogled nastopov folklornih skupin iz sosednjih krajev, drugih krajev Slovenije in tudi iz tujine.

V praksi se folklorniki največkrat srečujemo le na različnih revijah, kjer je vzdušje večkrat bolj rivalskega značaja. Takšna srečanja pa so priložnost za sproščene nastope in druženje ter osebno spoznavanje po njih, kot je bilo tudi tokrat v prostorih OŠ Jožeta Hudalesa.

                                                   Predsednik društva Miroslav Breznik

{phocagallery view=category|categoryid=84|limitstart=0|limitcount=0}