BOŽIČNI KONCERT JUROVSKEGA OKTETA

»Ko se nebo skloni na zemljo
in se zvezde tal dotaknejo,
se zravnajo ceste, da mu pot pripravijo.
Njemu, ki prinaša veselje, mir, toplino,
ki tako rad razdaja svojo milino,
naj jo ponese tudi tja, kjer duša tvoja zdaj počiva,
v vsak kotiček, On že zna, kod se skriva.«

Vsi, ki se nas je dotaknilo veselo sporočilo svete noči, smo se zbrali na praznik Svetega Štefana, torej 26.12. 2011 v cerkvi Svetega Jurija na povabilo Jurovskega okteta, ki je pripravil 2., sedaj že tradicionalni božični koncert.

Noben praznik v cerkvenem letu ni prodrl človeku tako globoko v srce ne posegel tako široko v osebno, družinsko, ljudsko in kulturno življenje kakor prav božič – praznik Jezusovega rojstva. Dogodek, ki se je pred 2000 leti zgodil v revnem betlehemskem hlevu, je opevan v številnih slovenskih božičnih pesmih. V izvedbi Jurovskega okteta smo to praznično popoldne slišali naslednje: Nocoj je tiha noč, Veselite se narodi, Blažena noč, Sveta in vesela noč, Prišla je lepa sveta noč, Že zora se dela, Hitite, kristjani, Poglejte, čudo se godi, Blešče se zvezdice nocoj, Nocoj je ena sveta noč in seveda najbolj znano Sveto noč. Svetonočno obarvano popoldne so popestrile tudi gostje koncerta, članice skupine Amulet, ki so v svojem značilnem stilu zapele pesmi Malo miru, Božič je za vse ljudi, Mary's boy child in Božično pesem.

Na praznik svetega Štefana, ko smo v mislih še vedno pri detetu v bornih jaslih, je bil tudi praznik samostojnosti naše države. Ker nas v prihajajoče novo leto vodi bolj siva pot, smo se to popoldne razšli s povabilom, da v duhu svete božične noči vzamemo božje dete v svoje naročje, da bomo slišali utrip njegovega srca, utrip ljubezni in miru. Naj naše srce napolni mir, ki ga svet ne more dati, sporočilo svete noči in luč, ki je v tej noči zasvetila, pa naj postane svetilnik našim ladjam, ki plujejo po razburkanem morju življenja.


Zapisala: Vida Ornik

{phocagallery view=category|categoryid=76|limitstart=0|limitcount=0}