12.SREČANJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO

Veteransko druženje v Jurovskem Dolu: duh uporništva nikoli ne usahne

MAISTROV POHOD PO SLOVENSKIH GORICAH PRISPEVEK K SLOVENSKEMU DOMOLJUBJU IN VREDNOTAM OSAMOSVOJITVENE VOJNE

Lenarško Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, ki ga vodi predsednik Darko Škerget, je prvo junijsko nedeljo organiziralo in izvedlo tradicionalni vseslovenski pohod po poteh generala Maistra. Gostiteljica letošnje prireditve, ki je postala ena od stalnih dejavnosti Zveze veteranov vojne za Slovenijo in se je v Slovenskih goricah izjemno uveljavila, je bila letos občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Njen župan Peter Škrlec je držal obljubo in se skupaj s sodelavci izjemno potrudil, da se je več kot 320 udeležencev prijetno počutilo. Doživeli so kanček slovensko goriškega gostoljubja, prijazen in domač sprejem, veliko pozornosti lokalnega prebivalstva in izjemne širokosrčnosti vseh, s katerim se srečevali na poti od Jurovskega Dola do Partinja, preko Varde in nazaj na izhodiščno točko v občinskem središču.

Tam je bil pred začetkom pohoda sprejem, ki ga je priredil župan občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec. Vsem pohodnikom je zaželel prijetno dobrodošlico in na kratko predstavil občino ter njena prizadevanja za hitrejši razvoj tega dela Slovenskih goric. Izpostavil je skrb za mlade, za komunalno urejanje in za pospešeni razvoj malega gospodarstva, ki bo lahko poleg kmetijstva in turizma gonilna sila razvoja teh krajev. Žal se gospodarska kriza pozna tudi v tem delu Slovenije, od koder so se v preteklosti ljudje morali s trebuhom za kruhom seliti tudi v tujino. A ostali so navezani na domačo grudo. Župan je tudi predstavil poglavitne razvojne in strateške načrte občine za prihodnje in se zahvalil veteranom za njihovo udeležbo v vojni za Slovenijo. Predsednik lenarškega veteranskega združenja Darko Škerget je v svojem nagovoru izpostavil vlogo veteranov v vojni za Slovenijo in bil kritičen na rovaš sedanjih dogajanj, ki so večkrat daleč od vrednot, za katere so se bojevali tudi veterani. Posebej je izpostavil preveliko socialno razlikovanje, pohlep posameznikov po materialnih vrednotah, neupravičeno bogatenje na račun divje privatizacije brez sankcij, na veliko brezposelnost in nič kaj rožnato bodočnost mladih generacij. Zavzel se je za večjo strpnost in spoštovanje različnosti, človekovih pravic in svoboščin in poudaril nenehno skrb veteranske organizacije za krepitev tovarištva in prijateljstva. Takšne prireditve so naravnost dragocen prispevek k utrjevanju demokratičnih vrednot, ki bi morale biti odlika naše države na pragu praznovanja njene 20-letnice. General Maister je za vse Slovence, posebej pa še za veterane velika vrednota, ki je ne sme vzeti v zakup nobena politična stranka in si je ne sme podrediti nikakršna ideologija. General Maister je del slovenskega hrepenenja po samostojni državi in tudi veterani osamosvojitvene vojne so ga vedno imeli za navdih, ko je bilo domovini najtežje. Brez Maistra in njegovih borcev ne bi bilo slovenske Štajerske in Maribora, je dejal Darko Škerget in omenil tudi boj slovenskih partizanov proti okupatorju med drugo svetovno vojno, ko je slovenstvu in Slovencem grozilo popolno uničenje. Tisočletni sen po lastni državi, ki je doživljal velike vzpone in padce in bil deležen izjemne podpore in enotnosti ljudi na plebiscitu decembra 1990 in v vojni za Slovenijo 1991, je postal resničnost in dobili smo državo, ki je v dobršni meri nastala v minulem stoletju. To je bilo tudi stoletje slovenskega uporništva, na kar moramo biti vedno ponosni, je še poudaril predsednik lenarških veteranov Darko Škerget. Podelil je nekaj priznanj Zveze veteranov vojne za Slovenijo zaslužnim veteranom in občini Cerkvenjak in se zahvalil lokalnim skupnostim za pomoč in podporo pri uresničevanju projektov. V bogatem kulturnem programu so nastopili učenci osnovne šole Jožeta Hudalesa iz Jurovskega Dola.

Osrednji dogodek pa je bil seveda pohod, ki je minil v vedrem razpoloženju in obujanju spominov. Udeleženci so sicer pešačili v dokaj soparnem vremenu, kar pa ni bila ovira za dobro voljo in vedro razpoloženje. Na poti so se seveda tudi okrepčali, občudovali lepote Slovenskih goric, se srečali z domačini in spoznali njihovo dobrosrčnost in gostoljubnost. Prireditev se je končala v občinskem središču v Jurovskem Dolu, kjer so se udeleženci okrepčali z izvrstnim vojaškim golažem kuharskega mojstra Stanislava Kegla in njegovih marljivih pomočnikov na čelu z Lenarčanom Marjanom Ručigajem-Čurgo, sicer tudi dolgoletnim blagajnikom OZ VVS Lenart. Na voljo je bilo tudi dovolj osvežilnih napitkov in domače kapljice, ki se je vsem po naporni poti še kako prilegla. In ko se je oglasila še harmonika, je bilo vzdušje na vrhuncu. Druženje je bilo sproščeno, z izobiljem dobre volje in zaobljubo, da se veterani ( od Tolmina do Lenarta in nazaj ) prihodnje leto spet srečajo v Slovenskih goricah. V krajih, ki jih je imel general Rudolf Maister neizmerno rad, jih občudoval in njihove lepote prelil na papir v obliki poezije. In ti kraji so se Maistru znali tudi oddolžiti, že takrat, ko o njem drugod po Sloveniji niso upali na glas govoriti. Slovenske gorice so preprosto del Maistrove zapuščine, Maister pa vrednota tukajšnjih ljudi, ko so in bodo vedno cenili generalov pogum in odločnost ter pesniško izpovedno moč Vojanova, kar se je Rudolf Maister rad podpisoval pod svoje pesmi. Lenarško veteransko združenje pričakuje v bodoče še več pomoči Zveze veteranov vojne za Slovenijo, saj so bremena takšne prireditve vse večja. Doslej so jih zmogli in tako bo tudi v bodoče, so obljubili organizatorji ob koncu letošnjega Maistrovega pohoda. Ta je imenitno uspel v zadovoljstvo vseh – organizatorjev, gostiteljev in predvsem udeležencev.

                                                                                      Dr. Marjan Toš

{phocagallery view=category|categoryid=97|limitstart=0|limitcount=0}