SPOMINSKI VEČER OB 100. OBLETNICI PRIHODA GREGORJA EINSPIELERJA V ŽUPNIJO SV. JURIJ V SLOV. GORICAH – promocijski dogodek projekta PARK SPOMINOV V JUROVSEKM DOLU

V petek, 04.11.2022 sta dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in Peter Škrlec župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah na stavbi Župnije Sv. Jurija v Slov. goricah v Jurovskem Dolu odkrila spominsko ploščo Gregorju Einspielerju (1853-1927). Pred natanko 100 leti, je namreč ravno v to stavbo prišel slovenski narodni buditelj s Koroške, župnik Gregor Einspieler, ki je bil z domače Koroške po plebiscitu leta 1920, izgnan. Spominsko ploščo, ki jo je izdelal akademski kipar, dr. Marjan Drev, je blagoslovil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Z vencem rož so se prisotni v nadaljevanju Einspielerju poklonili tudi na njegovem grobu na starem pokopališču v Jurovskem Dolu.

046 IMG 7394057 IMG 7423059 IMG 7437066 IMG 7461069 IMG 7466071 IMG 7482076 IMG 7501077 IMG 7506

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prav staro pokopališče v Jurovskem Dolu namreč namerava občina postopoma spreminjati v Park spominov.

Na spominskem večeru, posvečenemu Gregorju Einspielerju, ki je v nadaljevanju potekal v sosednjem Kulturnem domu Jurovski Dol, je župan Peter Škrlec v svojem nagovoru poudaril, da »ko govorimo o opuščanju pokopališča, se zavedamo, da bo le-to trajalo še precej let, a je v zadnjih letih nastalo že precej praznega prostora, ko se svojci odločijo, za opustitev grobov daljnih prednikov. Zaradi postopnega opuščanja starega pokopališča je v želji po novih vsebinsko obogatenih površinah v centru Jurovskega Dola, nastala ideja o Parku spominov v Jurovskem Dolu«.

Ob sodelovanju občine in partnerjev v projektu – Kulturnim društvom Ivan Cankar Jurovski Dol in Kreativno Piko iz Lenarta, so Park spominov v Jurovskem Dolu projekt prijavili na javni poziv lokalne akcijske skupne LAS Ovtar Slovenskih goric, tako je projekt sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

esrr

 

 

 

V okviru projekta so uredili južni vhod na staro pokopališče, postavili spletno stran znanijurovcani.si, na kateri se najdejo informacije o raziskanem življenju Gregorja Einspielerja, ki sta ga v okviru projekta podrobneje obdelala muzejski svetovalec dr. Marjan Toš in ljubiteljski zgodovinar, domačin Aleksander Purgaj. Na starem pokopališču pa lahko ob grobovih Gregorja Einspielerja in Ivana Roškarja najdete QR kode, ki vas vodijo do spletne povezave Znani Jurovčani.

Častno pokroviteljstvo Spominskega večera je prevzel dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ki je obenem daljni sorodnik Gregorja Einspielerja. V svojem nagovoru zbranim je orisal zgodovino rodbine Einspieler in izrazil hvaležnost, da se je pristopilo k raziskavi življenja Einspielerja in celotnemu dogajanju posvečenemu v njegov spomin. Zbrane je nagovorila še ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe, dr. Tanja Ozvatič, ki v svoji besedi orisala pomen Gregorja Einspielerja, slednji je namreč bil nečak Andreja Einspielerja, soustanovitelja Družbe sv. Mohorja, narodnega buditelja, vodilne politične osebnosti koroški Slovencev. Po stricu Andreju je Gregor Einspieler prevzel njegovo politično dediščino in vodenje koroških Slovencev. V sozaložništvu sta Občina Sv. Jurij v Slov. goricah in Celjska Mohorjeva družba d.o.o., izdali priložnostno monografijo, ki predstavlja bistvene obrise Einspielerjevega roda in dela ter podrobnosti iz petletnega župnikovanja pri Sv. Juriju v Slov. goricah. Dr. Ozvatičeva je zbrane ob koncu povabila k branju omenjene monografije, ki naj krajša daljše zimske večere.

Dogodek je spretno vodil Stane Kocutar, ki je poskrbel za marsikatere zgodovinske informacije in z avtorjema raziskave opravil tudi krajši pogovor. Dr. Marjan Toš in Aleksander Purgaj sta se strinjala, da je bil Gregor Einspieler leta 1922 med domačini lepo sprejet, a da je kljub temu njegovo srce hrepenelo po njemu dragi Koroški z jezeri in gorami.

Dogodka sta se udeležila tudi poslanec Državnega zbora, Franc Breznik in župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger.

Večer posvečen Einspielerju je potekal pod organizacijsko taktirko domačega Kulturnega društva Ivan Cankar, tako je za glasbeni del poskrbel Jurovski oktet, sicer nekoliko pomlajen, a še zmeraj pod vodstvom Franca Divjaka. Za to priložnost so izbrali pesem Slovenec sem in koroški narodni Rož, Podjuna Zila in Nmau čriez jezaro. Ob spremljavi Irene Zajec na klavirju pa je slovenske samospeve zapel tudi operni pevec Aljaž Farasin. Članica Kulturnega društva Ivan Cankar, Andreja Tusulin pa je v Avli Fredija Neuvirta pripravila svojo 11. samostojno razstavo in na ogled postavila slike iz serije Povezana si in del slik iz serije Oddaljevanje ter različne polstene izdelke, ki so si jih udeleženci lahko ogledali ob koncu dogodka, ko so prejeli tudi darilni izvod monografije o Gregorju Einspielerju.

»Ne rečemo zaman, da so »pota Gospodova nepredvidljiva« in v tem duhu se ob drugačnem poteku zgodovine pred dobrim stoletjem, danes najbrž ne bi srečali v duhu spoštljivega spominjanja koroškega duhovnika Gregorja Einspielerja, ki je pred stoletjem prispel službovati v to župnijo« so bile uvodne besede Staneta Kocutarja, ki so v ušesih zbranih na dogodku odzvanjale še v nadaljevanju večera.

084 IMG 7552089 IMG 7584094 IMG 7608099 IMG 7632109 IMG 7657115 IMG 7726117 IMG 7747122 IMG 7775125 IMG 7784128 IMG 7800140 IMG 7836