NOVO! ZBIRANJE ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA V POSEBNI ZBIRALNICI

Obveščamo vas, da je podjetje Saubermacher Slovenija d.o.o. v mesecu septembru 2021 in s sodelovanjem z Občino Sveti Jurij v Slovenskih goricah v Jurovskem Dolu postavilo posebno zbiralnico za zbiranje odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev.

Odpadno jedilno olje iz gospodinjstev se bo tako poleg zbiranja v zbirnem centru Lenart zbiralo še v posebnem namenskem in vedno dostopnem zabojniku na sledeči lokaciji:  Ekološki otok na začetku parkirišča pri novem pokopališču

Na navedeni lokaciji se poleg odpadnega jedilnega olja zbira še odpadni tekstil ter odpadna električna in elektronska oprema.

Odpadno jedilno olje je kuhinjski odpadek, ki se uvršča med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov in ga je prepovedano mešati z ostalimi odpadki, ga odvajati v kanalizacijo ali greznice. V kanalizacijo odvrženo odpadno olje namreč povečuje potrebo po pogostejšem mehanskem čiščenju cevi, povzroči poškodbe cevi ter skrajšuje njihovo življenjsko dobo. Navsezadnje pa je odpadno jedilno olje tudi izvrstna hrana glodavcev in vir neprijetnih vonjav. Odpadnega jedilnega olja ne smemo zlivati v posodo za zbiranje biološke odpadke ali mešane komunalne odpadke, niti ga ne smemo zlivati na lasten kompostnik. Uporabljeno jedilno olje je torej odpadek, ki ga moramo zbirati ločeno od drugih odpadkov, predelati pa ga je mogoče tudi v druge surovine.

Za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih lahko uporabite lastne plastenke, steklenice, kozarce za vlaganje ali podobne posode s pokrovom, ki pa so predhodno očiščene ostale vsebine.

Pomembno je, da k odpadnemu jedilnemu olju ne mešate drugih tekočin, odpadkov ali odpadne masti! Odpadne masti morajo biti namreč zbrane ločeno od odpadnega jedilnega olja in jih prevzemamo v zbirnem centru Lenart ter enkrat letno na akcijah zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev.

Za vsa dodatna vprašanja in pojasnila smo vam na voljo na 02-620-23-00 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

20210916 124744 resized20210916 124755 resized