Z LOVCI V GOZD

Vzgojiteljice in otroci vrtca Jurovski Dol že vrsto let sodelujejo z lovci Lovske družine Sv. Jurij Jurovski Dol. V novembru 2017 so nas ponovno povabili na obisk, na katerega sva se skupaj z lovcem Lenart Tonetom prijazno odzvala. Zbrali smo se v telovadnici vrtca, kjer smo najprej  skupaj zapeli pesmico »Lisička je prav zvita zver«. Nato sva na kratko povedala nekaj o  lovstvu pri nas, o lovskih oblačilih in živalih, ki živijo v naših gozdovih. Podarila sva jim pravljico Maja in Marko z lovcem na lovu.
 
Po končanih vprašanjih, katerih ni bilo konca, smo se s starejšima skupinama odpravili v bližnji gozd do krmišč. Nekaj otrok je bilo tako navdušenih, da so že povedali, da bodo tudi oni lovci, ko bodo starejši. Otroci, ki so ves teden v vrtec prinašali hrano za živali (koruzo, korenje, jabolka) so jo odnesli zraven  in z njimi napolnili krmišča.
 
Po vrnitvi v vrtec so se pogovarjali o preživetem dopoldnevu v naravi. Vzgojiteljice so nam zaupale nekaj  misli otrok:
»Lovca sta želela tišino, da v gozdu ne prestrašimo živali.«
»Lovci lahko streljajo tudi zajce, če so bolni.«
»Na preži moramo biti tiho.«
»Lovci si tudi večkrat na dan sežejo v roko in se pozdravijo.«
»Lovci dajo sol v solnico, za boljšo prebavo živali.«
»Pot po gozdu je bila doooolga, doolga……«
»Lovec je v gozdu umaknil veje, da smo lažje hodili…«
»Lovci imajo toplo jopico, da jih ne zebe.«
»Lovčeva barva je zelena, da ga živali ne opazijo.«
»Na klobuku ima lovec značko.«
»Dober pogled pomeni, da bi v gozdu čim več videli in opazili.«
»Mama mi je povedala, da se bodo v naše gozdove pozimi naselili medvedi.«
 
To je samo nekaj misli otrok iz vrtca v Jurovskem Dolu. Med vprašanji ob začetku obiska so bila tudi takšna, da sva se morala s prijateljem Tonetom kar potruditi, da sva lahko dala primerni odgovor, zakaj lovci streljamo uboge srnice, lisičke ali zajčke. Bilo je še veliko zakaj, zakaj, zakaj. Tudi otroci nas poslušajo in opazujejo. Zato moramo biti lovci še posebej pozorni, kaj delamo in kako se obnašamo ob prisotnosti naših najmlajših.
 
Zapisal: F. Krivec
 
 LD Vrtec skupinska