LITERARNO - GLASBENI DOGODEK SO TRENUTKI, KO ZAPOJE SRCE

V kulturnem društvu Ivan Cankar Jurovski Dol smo na začetku nove sezone ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja upali na izvedbo vsaj ene kulturne prireditve do konca tega leta, vendar so nam načrti zaradi trenutne epidemiološke situacije hitro padli v vodo. Ker nas gledalci in poslušalci ne morete obiskati na prireditvah v živo smo se odločili, da vam v prazničnem času pridemo naproti. 

Pripravili smo literarno-glasbeno prireditev So trenutki, ko zapoje srce, ki smo si jo lahko ogledali na programu SIP TV. Posvetili smo jo našemu domačinu, letos preminulemu pevovodji, glasbenemu pedagogu in zbiratelju ljudskega gradiva Lojzetu Peserlu.  

Lojze Peserl se je rodil na Malni, osnovno šolo je obiskoval v Jurovskem Dolu. V svojem zgodnjem mladostnem obdobju je s sodelovanjem v folklorni in dramski skupini ter z vodenjem enega izmed prvih fantovskih vokalnih sestavov pri Svetem Juriju pripomogel k postavljanju trdnih temeljev uspešnega delovanja Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. 

Lojzeta Peserla je glasba že kot mladeniča povsem prevzela in je šolanje nadaljeval na Centru za glasbeno vzgojo v Mariboru. Glasbeni pouk je poučeval na osnovnih šolah pri Sv. Ani, Sv. Trojici, pri Benediktu in v Jurovskem Dolu, kjer je bil tudi pevovodja šolskih zborov. Leta 1964 je bil prvi učitelj ob ustanovitvi glasbene šole v Lenartu, ki je bila dislocirani oddelek Srednje glasbene in baletne šole Maribor, z manjšo prekinitvijo je bil vodja lenarškega oddelka glasbene šole vse do upokojitve. V okviru glasbene šole je vodil tudi harmonikarski orkester.

Lojze je pustil viden ustvarjalni pečat tudi na področju sakralne glasbe, saj je bil poznan kot cerkveni organist. Leta 1970 je v Lenartu  pri Kulturnem društvu Radko Smiljan najprej ustanovil mešani pevski zbor, nato pa še ženskega. Leta  1974 je z ansamblom Lojzeta Peserla pri založbi Jugoton izdal ploščo z naslovom Daj mi ljubezni. Odrasli pevski zbor je vodil tudi v Benediktu, v Lenartu pa je bil polnih 20 let umetniški vodja Slovenskogoriškega okteta, ene najbolj prepoznavnih takratnih glasbenih skupin v Slovenskih goricah, s katero so veliko gostovali v tujini, v Avstriji, na Hrvaškem in v Srbiji. Leta 1991 so člani Slovenskogoriškega okteta peli tudi na avdienci pri papežu Janezu Pavlu II. 

Uspešno kariero zborovodje je sklenil z vodenjem skupin Slovenskogoriški glasovi in Pomladni zvoki, v katerih so prepevali predvsem mladi pevci. Lojze Peserl je bil zelo ustvarjalen na literarnem področju. Veliko svojega časa je posvetil nastajanju Kronike družine Črnčec in kronike družine Peserl. Ljudske pesmi je zbral in zapisal v knjigi Kdo zna zapeti še vse kitice. V knjigi  Običaji – obredi in dogodki pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah je slikovito opisal mnoge običaje iz tega dela Slovenskih goric in tudi nekatere dogodke, ki jih je doživljal kot otrok in mladostnik ali pa so mu o njih pripovedovali starejši krajani. Je tudi soavtor etnološke knjige iz naših krajev z naslovom Lüdi so gučali.  Za družino in prijatelje pa je zbral vse svoje avtorske pesmi in jih izdal v knjigi Moje pesmi. 

Za izjemno življenjsko delo na področju kulture, zlasti glasbe, za ohranjanje kulturne in etnološke dediščine je  Lojze Peserl leta 2009 prejel naziv Častni občan Občine Lenart.

Literarni dogodek So trenutki, ko zapoje srce so s svojimi prispevki  obogatili: Lojzetov učenec in  eden najbolj priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov, ki je tudi na mednarodnem prizorišču znan kot multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi Marko Črnčec, Dejan Arcet, Lojzetova sestrična Berta Čučko, Jurovski oktet, Folklorna skupina Jurovčan, otroci iz Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol z otroškim in mladinskim pevskim zborom, šolskim ansamblom, vokalno skupino, literarnim in družboslovnim krožkom ter mentoricami Metko Caf, Matejo Nudl in Mileno Kokol, skozi pregled njegovega poklicnega in ljubiteljskega kulturnega udejstvovanja na različnih področjih pa sta dogodek z interpretacijo njegovih zapisanih misli vodili Andreja Plemenič in Vida Ornik. Gradivo za interpretacijo je bilo izbrano iz Literarnih del Lojzeta Peserla in iz članka, ki ga je za portal MojaObčina.si prispeval dr. Marjan Toš. 

Iz Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol vsem občanom in občankam  želimo, da se v novem  letu podamo  na novo pot, posejano z zdravjem in srečo  ter z iskreno željo, da si kmalu sežemo v roke. 
 
Zapisala: Vida Ornik
 

IMG 4760IMG 4795IMG 4803IMG 4835IMG 4886IMG 4906IMG 4961