8. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto zvečer 13. maja 2017  je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, potekalo 8. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Letos je prireditev potekala tudi v okviru Tedna ljubiteljske kulture – 2017, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti R Slovenije.
 
Na Jurjevih srečanjih folklornih skupin želimo obiskovalcem prikazati različnost  Jurjevih običajev po raznih krajih Slovenije in drugih delih Evrope ter s tem tudi del njihovega bogastva kulturne dediščine, oblačil, pesmi in plesov.
 
Folklorne skupine so se pred koncertom zbrale na osrednjem trgu, ki je v letu 2016, skupaj s Hajnčevo potjo, prejel nagrado Turistične zveze Slovenije za 2. mesto v kategoriji najlepše urejenih trških jeder.
 
Obiskovalcem so se predstavile v povorki, ki jo je vodil Zeleni Jurij odganjalec zime in prinašalec pomladi in v krogu skupno zaplesale polko, ki so jo zaigrali vsi godci folklornih skupin. Občudovali smo lahko izvirna folklorna oblačila iz območij Dolenjske, Koroške, Gorenjske, Prekmurja in Štajerske. 
 
Prireditev na odru kulturnega doma je tudi letos pričela Otroška folklorna skupina OŠ Jožeta Hudalesa, pod vodstvom mentorice Barbare Waldhütter, ki je na oder pripeljala Zelenega Jurija in v krogu okoli  njega zapela pesem: 
Hodi, hodi, Sveti Jurij,
nam po sveti tak zakuri,
da mo skoro krave pasli,
nemamo kaj nesti v jasli.
Hodi, hodi, Sveti Jurij,
nam po sveti tak zakuri,
da že trate zelenijo,
kosci skoraj že kosijo.
Dajte mu, dajte, jurja darovajte, dajte mu vina, da ga ne bu zima, dajte mu mesa...
 
Nakar so zaplesali in predstavili, letošnjo novo odrsko postavitev ŠOŠTAR PIK PIK.
 
Folklorna skupina Cepci Kulturno umetniškega društva Ligojna, v občini Vrhnika, pod vodstvom Sebastjana Sveteta, se je predstavila s spletom dolenjskih plesov.
 
Folklorna skupina Beltinci, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Beltinci in jo vodi mentor Edvard Črnič, je v plesnem spletu DOUŽNJEK, ki so ga plesali ob žetvi, prikazala kako so dekleta  po vsaki žetvi spletla venec iz najlepšega žitnega klasja in rož ter ga nato izročile najboljšemu koscu. Ali pa morda tistemu, ki jim je bil najbolj všeč.
 
Folklorna skupina Trbovlje, Kulturnega društva svoboda center, je pod vodstvom predsednice društva in mentorice Jožice Brečko, zaplesala splet koroških plesov. 
 
Folklorna skupina Kamnik, ki jo vodita Tanja Drašler in Darko Lešnjek, se je predstavila z odrsko postavitvijo, ki nosi naslov: NA PLANINI, kjer se lahko dogaja marsikaj! Toda najprej je moralo biti opravljeno delo, šele potem se je lahko sproščeno druženje fantov in deklet, razvilo v živahen ples.
 
Gostiteljica - Folklorna skupina Jurovčan, ki jo strokovno vodita mentorici Darinka Kramberger in Cilka Neuvirt, se je predstavila  z odrsko postavitvijo »KAJ ČE JIRGECA DOBIM«. Vaške fante - posebneže so včasih poimenovali JIRGECI. Le - ti so bili dokaj nenavadni. Nekoliko starejše, še "ledik" (samsko) dekle, si je močno želelo moža. Ob zabavi na vasi, se je v svoji nerodnosti znašel pred njo takšen JIRGEC. Kaj kmalu se je med njima vnela iskrica in povabila ga je na ples. Takrat se je izkazalo, da je JIRGEC odličen plesalec.
 
Plesni del prireditve je zaključila Mladinska FS Jurovčan, ki je s svojim delovanjem pričela oktobra lani, z živahno odrsko postavitvijo z naslovom: ČINDARA. Mlade folklornike vodita mentorici Nevenka Gungl in Cilka Neuvirt. Mladi folklorniki nam dajejo upanje, da se za nadaljevanje folklorne tradicije v našem kraju res ni treba bati. 
 
Številne obiskovalce prireditve sta pozdravila in nagovorila župan Peter Škrlec in  predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.
 
Po prireditvi je bila v avli Fredija Neuvirta otvoritev skupne razstave del  članov likovne skupine KD Ivan Cankar  Jurovski Dol, ki so nastala na letošnjem EX TEMPORU na temo Jurjevanje, ter prijetno druženje folklornikov, likovnikov in obiskovalcev.
 
Video: 
 
                                                                                   Miroslav Breznik,
                                                                                   predsednik društva
 
 
 JSFS -_PLES_V_KROGU