AKTIVNI APRIL ZA DRUŠTVO VINOGRADNIKOV SV. JURIJ V SLOV. GORICAH

Prišla je pomlad, narava se prebuja, dnevi so vse daljši, 24. 4. pa goduje Sv. Jurij in v okviru Jurjevih dnevov, se v Jurovskem Dolu odvijajo številne prireditve, ki privabijo veliko ljudi. Na teh dogodkih pa pridno sodelujejo tudi člani Društva vinogradnikov Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Tako so 12. 3. 2017 vinogradniki opravili prvi rez Roškarjeve trte, potomke najstarejše vinske trte na svetu, ki ponosno krasi mariborski Lent. Rez so opravili po nedeljski maši, v prisotnosti članov društva. Zbrane so nagovorili predsednik Društva vinogradnikov, Ivan Toplak, viničar Ivan Špindler, oskrbnik trte in župan občine, Peter Šklec ter domači župnik Janko Gögner. Za kratko popestritev so poskrbeli Razigrani Fantje.

23. 4. 2017 je v Jurovskem Dolu potekalo tradicionalno žegnanje in blagoslov konj. Kot predstavniki Jurovskega Dola, so se predstavili tudi domači vinogradniki. Na enem izmed najlepših trgov v Sloveniji so ponosno predstavljali svoje vino. Spremljalo jih je sončno vreme, super družba in dobra volja. Ugotovili so tudi, da letošnja pozeba ni škodovala utrjeni Roškarjevi trti.
 
FB IMG 1493802298058

Na najbolj deževen dan v aprilu, 28. 4. 2017, so člani občinskega  sveta Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah izbirali Jurjevo vino. Poseben gost je bil enolog Sebastjan Rojs, ki je komisiji predstavil člene, po katerih se vina ocenjujejo in jim tako pomagal pri težki odločitvi – izbrati najbolj všečno vino. Vinogradniki so zbrali 7 vzorcev. Po skoraj dveh urah težkega dela, se je komisija odločila.
 
Jurjevo vino 2017 je postalo vino sorte rumeni muškat Vinogradništva Križovnik.

Komisija in g. Rojs, so se strinjali, da kljub letu, ki je vinogradnike prizadel s pozebo, na območju Jurovskega Dola ni slabih vin.


Vino je bilo ljudem ustvarjeno v veselje.
Radost srca in veselost je vino,
če se ob pravem času zmerno pije.
 
 
                                                                                                 Zapisala: Tjaša Toplak
 
FB IMG 1493802219843FB IMG 1493802204097
Foto: Maksimiljan Krautič