Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

thumb vabilo koncno page 1

thumb vabilo koncno page 2

thumb vabilo koncno page 3

thumb vabilo koncno page 4

panorama-jurij3

panorama-slika

8. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto zvečer 13. maja 2017  je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, potekalo 8. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Letos je prireditev potekala tudi v okviru Tedna ljubiteljske kulture – 2017, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti R Slovenije.
 
Na Jurjevih srečanjih folklornih skupin želimo obiskovalcem prikazati različnost  Jurjevih običajev po raznih krajih Slovenije in drugih delih Evrope ter s tem tudi del njihovega bogastva kulturne dediščine, oblačil, pesmi in plesov.
 
Folklorne skupine so se pred koncertom zbrale na osrednjem trgu, ki je v letu 2016, skupaj s Hajnčevo potjo, prejel nagrado Turistične zveze Slovenije za 2. mesto v kategoriji najlepše urejenih trških jeder.
 
Obiskovalcem so se predstavile v povorki, ki jo je vodil Zeleni Jurij odganjalec zime in prinašalec pomladi in v krogu skupno zaplesale polko, ki so jo zaigrali vsi godci folklornih skupin. Občudovali smo lahko izvirna folklorna oblačila iz območij Dolenjske, Koroške, Gorenjske, Prekmurja in Štajerske. 
 
Prireditev na odru kulturnega doma je tudi letos pričela Otroška folklorna skupina OŠ Jožeta Hudalesa, pod vodstvom mentorice Barbare Waldhütter, ki je na oder pripeljala Zelenega Jurija in v krogu okoli  njega zapela pesem: 
Hodi, hodi, Sveti Jurij,
nam po sveti tak zakuri,
da mo skoro krave pasli,
nemamo kaj nesti v jasli.
Hodi, hodi, Sveti Jurij,
nam po sveti tak zakuri,
da že trate zelenijo,
kosci skoraj že kosijo.
Dajte mu, dajte, jurja darovajte, dajte mu vina, da ga ne bu zima, dajte mu mesa...
 
Nakar so zaplesali in predstavili, letošnjo novo odrsko postavitev ŠOŠTAR PIK PIK.
 
Folklorna skupina Cepci Kulturno umetniškega društva Ligojna, v občini Vrhnika, pod vodstvom Sebastjana Sveteta, se je predstavila s spletom dolenjskih plesov.
 
Folklorna skupina Beltinci, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Beltinci in jo vodi mentor Edvard Črnič, je v plesnem spletu DOUŽNJEK, ki so ga plesali ob žetvi, prikazala kako so dekleta  po vsaki žetvi spletla venec iz najlepšega žitnega klasja in rož ter ga nato izročile najboljšemu koscu. Ali pa morda tistemu, ki jim je bil najbolj všeč.
 
Folklorna skupina Trbovlje, Kulturnega društva svoboda center, je pod vodstvom predsednice društva in mentorice Jožice Brečko, zaplesala splet koroških plesov. 
 
Folklorna skupina Kamnik, ki jo vodita Tanja Drašler in Darko Lešnjek, se je predstavila z odrsko postavitvijo, ki nosi naslov: NA PLANINI, kjer se lahko dogaja marsikaj! Toda najprej je moralo biti opravljeno delo, šele potem se je lahko sproščeno druženje fantov in deklet, razvilo v živahen ples.
 
Gostiteljica - Folklorna skupina Jurovčan, ki jo strokovno vodita mentorici Darinka Kramberger in Cilka Neuvirt, se je predstavila  z odrsko postavitvijo »KAJ ČE JIRGECA DOBIM«. Vaške fante - posebneže so včasih poimenovali JIRGECI. Le - ti so bili dokaj nenavadni. Nekoliko starejše, še "ledik" (samsko) dekle, si je močno želelo moža. Ob zabavi na vasi, se je v svoji nerodnosti znašel pred njo takšen JIRGEC. Kaj kmalu se je med njima vnela iskrica in povabila ga je na ples. Takrat se je izkazalo, da je JIRGEC odličen plesalec.
 
Plesni del prireditve je zaključila Mladinska FS Jurovčan, ki je s svojim delovanjem pričela oktobra lani, z živahno odrsko postavitvijo z naslovom: ČINDARA. Mlade folklornike vodita mentorici Nevenka Gungl in Cilka Neuvirt. Mladi folklorniki nam dajejo upanje, da se za nadaljevanje folklorne tradicije v našem kraju res ni treba bati. 
 
Številne obiskovalce prireditve sta pozdravila in nagovorila župan Peter Škrlec in  predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.
 
Po prireditvi je bila v avli Fredija Neuvirta otvoritev skupne razstave del  članov likovne skupine KD Ivan Cankar  Jurovski Dol, ki so nastala na letošnjem EX TEMPORU na temo Jurjevanje, ter prijetno druženje folklornikov, likovnikov in obiskovalcev.
 
Video: 
 
                                                                                   Miroslav Breznik,
                                                                                   predsednik društva
 
 
 JSFS -_PLES_V_KROGU

Vabilo na Šport špas 2017

sportspas

 

Spoštovani učenci, starši, stari starši, prijatelji, sosedje in znanci!
Spet se veselimo ŠPORT ŠPAS dneva, DNEVA DRUŽENJA IN GIBANJA VSEH GENERACIJ
v občini Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Vljudno vas vabimo na prireditev, ki bo
v soboto, 20. maja 2017, ob 8.00 na športnem parku ŠD Sv. Jurij in na šolskem športnem igrišču.


Slogan:
GIBANJE IN JUTRANJA TELOVADBA.

PROGRAM PRIREDITVE
1. 8.00–8.15: Zbiranje na športnem parku ŠD Sv.Jurij
1. 8.15–8.25: Otvoritev in nagovor
2. 8.25–8.35: Jutranja telovadba
3. 8.35-10.00 Pohod
4. 10.00–10.15: Vračanje pohodnikov in malica
5. 10.30–11.00: Kulturni program
6. 11.00–12.30: Društva in klubi se predstavijo:
   a) predstavitev borilnih športov in dreamgym telovadbe,
   b) predstavitev društev v kraju,
   c) za vsakega nekaj športa …
7. 12.30–12.45: Podelitev priznanj in zahval

Predstavili se vam bodo judoisti Judo kluba APOLON Maribor skupaj z našimi učenci, Ju-jitsu klub NIPPON iz Lenarta in člani DREAMGYM telovadba  iz Lenarta.

Poleg druženja bomo s pomočjo domačih društev in organizacij izvedli pestro izbiro dejavnosti, se razgibali, izvedli pohode, se sprehodili po naši lepi pokrajini, poklepetali … Poti bodo primerne za vse udeležence, tako za najmlajše kot najstarejše.
Podelili bomo priznanja in nagrade najmlajšemu in najstarejšemu udeležencu ter najštevilčnejši družini. Naše veselo druženje, ki ga bomo z vašo pomočjo izpeljali v vsakem vremenu, se bo predvidoma zaključilo ob 12.45.

Za učence in ostale prisotne bo malica organizirana.
Upamo, da se boste srečanja udeležili v čim večjem številu, saj boste s tem dokazali, da še vedno velja pregovor:
»SKUPAJ ZNAMO IN ZMOREMO!«

Vljudno Vas vabimo, da otroci, starši in stari starši aktivno sodelujete pri izbranih aktivnostih, ki se bodo ta dan odvijale.

Lepo vas pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami!
S seboj prinesite odpadni papir, ki ga bomo zbirali v zabojniku pred šolo.

Prireditev bo snemala RTV Slovenija.

Vreme

bannervolitveobcina2014

NVZCOS

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih