PROSLAVA OB 12. OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE SV. JURIJ V SLOV. GORICAH

V petek, 20. 4. 2018, je v kulturnem domu v Jurovskem Dolu potekala osrednja slovesnost ob 12. občinskem prazniku Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Prazničen utrip je bilo mogoče začutiti že ob prihodu na jurovski trg, kjer je vse prihajajoče obiskovalce prireditve s svojimi koračnicami pozdravljala pihalna godba MOL iz Lenarta.

Pomlad je čas s soncem obsijanih polj, z vetrom prevetrenih trav, z dežjem opranih gozdov. Pomlad, ki  nas je po ledenem  zimskem oklepu obdala z zlatim soncem ter v zelenilo novega življenja oblekla svet, je pravi čas za praznovanje. Z nami, Jurovčani, so letos praznovali naši gostje: poslanec DZ Republike Slovenije Franc Breznik, župan občine Benedikt Milan Gumzar, župan občine Sveta Ana Silvo Slaček, župan občine Lenart mag. Janez Kramberger, župan  občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, župan Občine Sv. Trojica v Slov. goricah Darko Fras, podžupan občine Pesnica Roman Richter, direktorica občinske uprave Občine Kungota Simona Bauman, ravnatelj OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol Stanislav Senekovič ter farni župnik in dekan Janko Goergner.

V praznovanje občinskega praznika sta nas s slovensko himno popeljali Lucija in Nika Ornik,  mladi perspektivni ljubiteljski kulturni ustvarjalki, kulturni program prireditve pa so sooblikovali še otroški pevski zbor Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol z mentorico Metko Caf, akustična skupina Artistik in dekleta iz družin Ornik - Kukovec.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec. V svojem nagovoru je poudaril, da je pred iztekom mandata pregledal proračune, zaključne račune in izvedene investicije iz preteklih 12 let in poudaril, da smo v teh letih v investicije za dvig kvalitete življenja v naši občini namenili več kot deset milijonov evrov. V preteklih dvanajstih letih se je veliko naredilo, veliko pa moramo še postoriti.  Župan je poudaril, da tudi v predvolilnem letu ne smemo pozabiti, da nas vse greje isto sonce  in nas povabil, da ostanemo podobni Svetemu Juriju, našemu farnemu zavetniku, ki je upodobljen na konju s kopjem v roki in prebada zmaja. Zmaj v legendi predstavlja nekaj slabega, razprtije, ki jih Jurij premaga. Na tak način skušajmo premagati zamere in nagajanja, da bomo složni stopali po začrtani samostojni poti.

Na prireditvi so bila podeljena tudi priznanja zaslužnim občanom.

Priznanja občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah so prejeli:

  • Jože Schönveter iz Zg. Gasteraja za aktivno delovanje v Športnem društvu Sveti Jurij
  • Jožef Šinko iz Zg. Partinja za aktivno delovanje v Društvu upokojencev Sveti Jurij
  • Dejan Najdenik iz Zg. Partinja za aktivno delovanje v Prostovoljnem gasilskem društvu Sveti Jurij
  • Ivan Rožman iz Zg. Ščavnice za aktivno delovanju v Kulturnem društvu Ivan Cankar Jurovski Dol.

Jurijev srebrnik sta prejela:

  • Dragica Gornik iz Varde za dolgoletno predano delo v Društvu kmečkih gospodinj Sveti Jurij, prispevek k ugledu in uspešnemu delovanju društva ter sodelovanje na različnih  področjih družbenega življenja.
  • Jože Pavalec iz Sp. Gasteraja za dolgoletno aktivno sodelovanje v Prostovoljnem gasilskem društvu Sveti Jurij ter sodelovanje na različnih  področjih družbenega življenja.

Jurijev zlatnik je prejela:

  • Občinska organizacija RK Sv. Jurij v Slov. goricah za 70. letno aktivno in humanitarno udejstvovanje na različnih področjih družbenega življenja v Občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah in preko njenih meja.

V tem letu je bil podeljen tudi naziv  častni občan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, ki ga je prejel:

  • Jožef Zaletinger iz Sr. Gasteraja za preživete grozote 2. svetovne vojne, ki jih je na svoj karizmatičen način izpričeval svojim naslednikom in širši družbeni skupnosti v spomin in opomin, a kljub temu ohranil veder pogled na svet in na svojstven način bogatil delovanje Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, Turističnega Društva Dediščina in Društva upokojencev Sveti Jurij.

Slavnostno prireditev ob 12. občinskem prazniku smo sklenili z ogledom likovne razstave v avli Fredija Neuvirta, ki so jo na temo Jurjevanje 2018 pripravili člani likovne skupine Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol.

Po prireditvi smo v druženju ob prigrizku in domači kapljici podoživeli prijetne skupne trenutke in tkali načrte za skupno prihodnost.

Naj bo naša občina tisto, kar čutimo v srcu, naj bo kraj, kjer odraščamo, živimo, delamo, se borimo, smo na preizkušnji in kjer z ljudmi, ki so nam najbližji, delimo dobre občutke.                                                                                                
Naredimo si življenje lepo. Sebi in drugim.  Le tako bomo dobro želi. 

Zapisala: Vida Ornik

L5043 01 TL5043 05 TL5043 10 TL5043 11 TL5043 17 TL5043 19 TL5043 21 TL5043 22 TL5043 24 TL5043 34 TL5043 35 TL5043 36 TL5043 37 TL5043 40 TL5043 41 TL5043 42 TL5043 45 TL5043 46 D18L5043 47 TL5043 49 TL5043 52 TL5043 53 TL5043 55 TL5043 56 TL5043 59 T