ŠPORT ŠPAS 2017 v Jurovskem Dolu

V soboto, 20. maja 2017,  je v Jurovskem Dolu v športnem parku in okolici potekala  športna prireditev  Šport špas – 10. dan druženja in gibanja vseh generacij.  V kraju je prireditev potekala sedmo leto zapored v organizaciji  OŠ in VVZ J. Hudalesa Jurovski Dol ter Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Sodelovala so društva in organizacije, družine in posamezniki  iz domačega kraja in okolice. Moto prireditve je bil: » GIBANJE IN JUTRANJA TELOVADBA«.
Ob 8.00 uri so se udeleženci prireditve zbrali v  športnem parku v Jurovskem Dolu.
Prijave na prireditev so vestno zbirale članice turističnega pomladka  šole pod vodstvom  učiteljice Milene Kokol. Prireditev je otvorila in vodila ga. Janja Roškarič. Vse udeležence je nagovoril župan občine Sv. Jurij  Peter Škrlec. V svojem nagovoru je poudaril pomen gibanja, zdrave prehrane in pomen vzpostavljanja  medčloveških odnosov, sodelovanja in druženja različnih generacij. Skupno ogrevanje vseh prisotnih je vodil  Tadej Verbošt.
Udeleženci so izvedli dva pohoda in sicer:
1. pohod do Vuzmove domačije; vodil ga je ravnatelj Stanislav Senekovič. Na Vuzmovi domačiji sta se  predstavila Nacek in Zefika s kratkim skečem na temo »Tako smo delali nekoč«. V prostorih domačije  so bili razstavljeni vezeni prtički gospe Jožice  Kurnik in učencev 5. razreda. Svoja umetniška dela je razstavljal  domačin   Rudi Tetičkovič. Obiskovalci so bili navdušeni nad zvoki starih citer, ki jih je iz njih spretno izvabljala Nada Svetina. Ivan Fanedl in njegov vnuk Jan sta prikazala že skoraj izkoreninjeno domačo obrt, pletenje košar. Pohodnike sta na domačiji pogostila  Metka in Marjan Vuzem.
2. pohod je potekal  po Hajnčovi poti do vaškega trga, mimo gasilskega doma do učnega čebelnjaka. Pohod sta vodili vzgojiteljica Gabrijela Murko in učiteljica Martina Škrlec. Ustavili so se na vaškem trgu, kjer so se s svojimi izdelki  predstavili Jožica  Hladin, Župnijski Karitas in KUD Ivan Cankar. Na trgu so se učenci 1. razreda predstavili s plesno glasbeno točko. V nadaljevanju so se pohodniki ustavili pri gasilskem domu, kjer so jim člani društva pripravili program. Pot so nadaljevali mimo Šilčeve domačije do učnega čebelnjaka, kjer se je  domače čebelarsko društvo predstavilo z njihovo dejavnostjo. Oba pohoda sta se zaključila na šolskem športnem igrišču, kjer je vse pohodnike  čakal topel obrok. Malico za udeležence so pripravili  Stanko Kegl in naše šolske kuharice pod vodstvom učiteljice Majde Kolarič.  
V kulturnem programu so sodelovali: otroški in mladinski pevski zbor in folklorna skupina Šleka pac  pod mentorstvom učiteljice Metke Caf in Barbare Waldhutter. Otroci vrtca so zaplesali Od glave do peta.  Učenca Gašper Waldhütter  in Marko Igrec sta popestrila program s  kontrabasom in harmoniko.  Pod mentorstvom učiteljice Cvetke Škrlec  so se z atraktivno točko predstavile članice športno-gimnastične sekcije na šoli.
Uživali smo v prikazanih veščinah članov Judo Kluba Apolon iz Maribora, članov Ju jitsu kluba Nippon iz Lenarta. Vsi prisotni so lahko potelovadili v času, ko se je predstavljal Dreamgym klub iz Lenarta.
Poleg druženja smo s pomočjo domačih društev in organizacij izvedli pestro izbiro dejavnosti. Njihove izdelke smo občudovali na stojnicah.  Pripravili so je: PGD Sv. Jurij, Lovska družina Sv. Jurij, članice društva kmečkih gospodinj, društvo upokojencev,  Čajnica Kolarič iz Sv. Ane. S svojimi izdelki in animacijami so nas navdušili učenci Turističnega pomladka OŠ Sv. Jurij. Ustvarjalne izdelke so razstavljali tudi učenci razrednega pouka. V okviru Zdravstvenega doma Lenart so si lahko udeleženci izmerili krvni tlak in nivo holesterola,  Jure Breznik pa je prikazal uporabo defibrilatorja.
Podelili smo priznanja in nagrade najmlajši udeleženki, najstarejšemu udeležencu in najštevilčnejši družini. Diplome je prispeval organizator vseslovenske akcije Šport špas MEDIA ŠPORT. Praktična darila so kot donatorji prispevali: Občina Sv. Jurij, Cvetličarstvo Biserka Kramberger in sponzorji. Diplomo in darilo za najmlajšo  udeleženko  je prejel Jaka Breznik. Najstarejši udeleženec prireditve je bil Oto Škrlec, najštevilčnejša družina je bila družina Lorber iz Gasteraja, ki je štela 8 članov.
Naše veselo druženje, ki ga je posnela RTV SLO na čelu s snemalcem oddaj Šport špas Mihom Juvanom, smo zaključili ob 12.30. Snemanje Šport špasa je omogočila Občina Sv. Jurij v Sl. Goricah.
Vsi udeleženci so ob odhodu prejeli spominček, ki so jih izdelale vzgojiteljic našega vrtca.
Prireditev je obiskalo okrog 500 udeležencev.
Prireditev je to leto podprlo enajst donatorjev, vsa društva in organizacije v kraju in izven kraja, nekaj družin ter  fizičnih oseb. Hvala vsem in vsakomur posebej.
                                                                                   Vodja prireditve:  Cvetka Škrlec

sport-spas-2017-1sport-spas-2017-2sport-spas-2017-3sport-spas-2017-4sport-spas-2017-5sport-spas-2017-6sport-spas-2017-7sport-spas-2017-8sport-spas-2017-9sport-spas-2017-10sport-spas-2017-11sport-spas-2017-12sport-spas-2017-13sport-spas-2017-14sport-spas-2017-15sport-spas-2017-16sport-spas-2017-17