Osrednja proslava ob 10. občinskem prazniku

V petek, 22.4. 2016 je v kulturnem domu v Jurovskem Dolu potekala osrednja slovesnost ob praznovanju 10. občinskega praznika Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Pred kulturnim domom je  slovesnost s svojimi koračnimi oznanjal že  Slovensko goriški pihalni orkester KD MOL Lenart.  Z nami, Jurovčani, so ob vseh domačinih praznovali tudi vsi, ki jih pot vedno znova pripelje v domači kraj, z nami pa so bili tudi naslednji gostje: župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, župan Občine Pesnica Venčeslav Senekovič, župan Občine Sveta Ana  Silvo Slaček, župan Občine Šentilj  mag. Štefan Žvab, podžupan Občine Benedikt Janez Leopold, podžupan Občine Sv. Trojica Slov. goricah  Branko Novak, direktor Občinske uprave Občine Cerkvenjak Vito Kraner, direktorica Občinske uprave Občine Kungota  Simona Bauman, načelnik upravne enote Lenart  Jožef Kraner, direktorica Razvojne agencije Slovenske gorice Tanja Vintar, ravnatelj domače  osnovne šole  Stanislav Senekovič in farni župnik  Janko Goegner.

V uvodu je vse zbrane pozdravil in nagovoril župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec. Ker  se je  v času praznovanja občinskega praznika od nas za vedno poslovil član občinskega sveta  Milan Zorec, smo se  njegovemu spominu poklonili z minuto molka.
V nadaljevanju svojega nagovora je g. župan  na kratko orisal našo desetletno skupno pot. Povedal  je, da ga je pred kratkim obiskal novinar Tone Petelinšek, ki je dejal, da je bil v Jurovskem Dolu prvič pred 30. leti. Ob svojem nedavnem obisku je bil začuden in presenečen nad vidnim razvojem in sodobnim  izgledom našega kraja in s tem poudaril, da  ljudje, ki tukaj živimo, pogosto ne opazimo sprememb, premalo se jih zavedamo in cenimo, saj  se nam zdijo samoumevne.  V času praznovanja občinskega praznika  je g. župan   vedno znova razmišljal o  dosežkih, ki smo jih v tem desetletnem obdobju kljub težki ekonomski situaciji v naši državi  uspeli uresničiti.   Ob pričetku delovanja občine smo izvedli finančno največji projekt, izgradnjo vrtca in prizidka k OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol. Sledil je projekt izgradnje centralne čistilne naprave, ureditev vodovoda in kanalizacijskega omrežja. Z namenom razvoja podeželja smo veliko sredstev vlagali v komunalno opremo za ureditev novih stanovanjskih sosesk. Za lepši  izgled središča našega kraja smo uredili in temeljito prenovili osrednji trg v Jurovskem Dolu, vključno s kulturnim domom. V preteklem letu smo končali energetsko sanacijo telovadnice in starega dela naše osnovne šole. Poleg vseh že naštetih projektov, smo skozi vso to obdobje veliko vlagali v cestno  infrastrukturo v smislu modernizacije lokalnih cest z asfaltiranjem vključno z največjim projektom, prometno povezavo urbanega središča z avtocesto.  G. župan je izrazil prepričanje,  da smo ob vsem doseženem tudi v prihodnje pripravljeni in sposobni poskrbeti za skupno dobro, saj nas prehojena pot  obvezuje tudi naprej in ne odvezuje od lastnih pobud in odgovornosti. Čakajo nas izzivi na številnih področjih, pri čemer pa ne mislimo in ne smemo zanemariti socialnih vprašanj. Naše želje in načrti so veliki, a smo pri uresničevanju le-teh omejeni z danimi možnostmi. Zanašamo se na razsodnost, zmernost in odgovornost sedanje generacije in prihodnjih rodov. Današnji čas je za našo občino velika priložnost in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ga izkoristimo in ustvarimo večjo blaginjo za vse nas.
G. župan se je zahvalil   občinskemu svetu, občinski upravi, predvsem pa vsem občanom in občankam za pomoč, strpnost in razumevanje ter tudi  vsem županom sosednjih in prijateljskih občin za dobro sodelovanje.  Ob koncu svojega nagovora je izrekel  iskrene čestitke  vsem občankam in občanom, prejemnikom občinskih priznanj ter vsem zbranim na tej slovesnosti. Vsem je zaželel, naj bo to  naš praznik,  praznik naših sončnih goric, žitnih polj in travnikov ter zadovoljnih ljudi. Ljudi, ki ne obupajo, ki so pogumni, ustvarjalni, predvsem pa, ki čutijo svoj domači kraj.
 Prireditev ob občinskem praznovanju so obogatili različni mladi glasbeniki. Tako sta za nekaj trenutkov popolnih umetniških užitkov poskrbela profesionalna mlada glasbenika   Vita  Peterlin in Žan Trobas. Nevsakdanji,  a zvočno popoln komorni sestav violončelo - harmonika je vsem poslušalcem ponudil novo zvočno izkušnjo in zato bil nagrajen z velikim aplavzom. Zvočno podobo slovesni prireditvi je dodala mlada pianistka Gabrijela Grabušnik,  skupina mladih glasbenikov, učencev Konservatorija za glasbo in balet, podružnične šole v Lenartu,  Anja Krautič, Vesna Ornik, Anja Zorjan,  Gašper Waldhütter, Vid Leva, Ben in Domen Šnajder ter Peter Markoli, ki so  se zbrali na pobudo profesorja  Kristijana Brusa in pod njegovo taktirko pripravili odličen glasbeni vložek z naslovom  Quando, quando, z najnovejšim venčkom Avsenikovih pa nas je razveselila mlada harmonikarka, sicer pa vsestranska glasbenica Anja Zorjan. Seveda tudi tokrat prireditev ni minila brez stebrov, ki delujejo v KD Ivan Cankar Jurovski Dol, Jurovskega okteta in FS Jurovčan.
Seveda smo tudi na tokratni občinski slovesnosti podelili priznanja zaslužnim občanom.  V tem letu je bila podeljena plaketa župana, ki jo je prejel   ALEKSANDER PURGAJ  za raziskovanje in pripravo  bogate zgodovinske zbirke  našega kraja v času prve svetovne vojne  in z dogodki pri Sv. Juriju v Slov. goricah, vezanimi na ta čas.
Priznanja Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah so prejeli:
Slavko Mihelič  za  dolgoletno predanost ljubiteljskemu kulturnemu ustvarjanju,
Radoslav Eder za  izkazovanje pripadnosti kraju in prispevku  k razvoju občine na športnem področju,
Janez Šenveter za skrb za ohranjanje  čebeljih družin in pridelavo kakovostnih  čebeljih izdelkov,
Sebastijan Črnčec za dolgoletno predano delo v PGD Sveti Jurij.

Jurjev srebrnik je prejel Ivan Divjak  za predano delo v PGD Sveti Jurij in Kulturnem društvu Ivan Cankar Jurovski Dol ter za prispevek k promociji Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah in  k ohranjanju naše kulturne dediščine.  
Jurjev srebrnik je prejel tudi Jurovski oktet za  dolgoletno predanosti članov Jurovskega okteta ljubiteljskemu ustvarjanju ter  za prispevek k prepoznavnosti Občine Sv. Jurij v Slov. goricah.
Najvišje priznanje Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Jurjev zlatnik,  je prejelo Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol, saj je v  svojem 60-letnem delovanju ustvarilo pomemben prispevek v mozaiku krajevne, občinske in  tudi slovenske kulture.

Po končani slovesnosti se je v avli Fredija Neuvirta odvila še otvoritev likovne razstave, ki so jo pripravili  člani likovne skupine Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Na ogled so postavili dela, ki so nastala na 3.  Ex temporu na temo  Jurjevanje 2016. Svoja dela so razstavili:  Jožica ANDREJČ, Jožica KERENC, Bojana KOMPERŠAK,  Jasna ŠOSTERIČ,  Andreja ZRNEC, Tanja ŠKRLEC,  Stane JANKOVIČ, Irena GRAH,  Rudi TETIČKOVIČ,   Andreja TUSULIN in Liljana CAFNIK. Po otvoritvi razstave smo se vsi nastopajoči ter vsi gostje zadržali v avli, kjer smo  skupaj nazdravili  s kapljico domačega in se pogostili z domačimi dobrotami ob 10. rojstnem dnevu naše občine ter s seveda s ponosom zrli v preteklost in z upanjem v boljšo prihodnost.

Zapisala: Vida Ornik

L4610-01-TL4610-02-TL4610-04-TL4610-05-TL4610-06-TL4610-09-TL4610-10-D18L4610-11-TL4610-12-TL4610-14-TL4610-15-TL4610-16-TL4610-17-TL4610-18-TL4610-19-TL4610-20-TL4610-21-TL4610-22-TL4610-23-TL4610-24-TL4610-25-TL4610-26-TL4610-27-TL4610-28-TL4610-29-TL4610-30-TL4610-31-TL4610-32-TL4610-33-TL4610-34-TL4610-35-TL4610-36-TL4610-37-TL4610-38-TL4610-39-TL4610-41-D18L4610-42-D18L4610-44-TL4610-45-TL4610-46-TL4610-48-TL4610-49-TL4610-50-TL4610-51-T