ZGODOVINSKI VEČER V JUROVSKEM DOLU

V petek, 08. maja 2015 se je ob 19. uri v kulturnem domu v Jurovskem Dolu odvijal  »zgodovinski večer« z naslovom: Prva svetovna vojna in dogodki pri Sv. Juriju v Slov. goricah (1914-1919). Avtor zgodovinskega večera je Aleksander Purgaj, ljubiteljski zgodovinar, katerega družinske korenine segajo v našo občino.

Zgodovinski zvečer je s pozdravnim govorom otvoril župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah, Peter Škrlec, ki je v uvodu povedal, da mlajše in tudi srednje generacije slabo poznajo svojo zgodovino,  zgodovino svojega kraja in svojih sorodnikov, zato so takšni zgodovinski večeri, kot je današnji še tako pomembni in dobrodošli. Prav zato gre posebna zahvala in priznanje Aleksandru Purgaju, ki je vse te zgodovinske dogodke raziskal, zbral in uredil v smiselno celoto.

Najprej so bile na ogled predstavljene stare razglednice in fotografije, ki se nanašajo na območje tedanjega  Sv. Jurija v Slov. goricah.

V nadaljevanju je Aleksander Purgaj ob diaprojekciji virov in fotografij predaval o zgodovinsko pomembnih dejstvih in dogodkih, vezanih na naš kraj in obdobje prve svetovne vojne. Avtor raziskave je zbral in uredil natančen seznam žrtev 1. svetovne vojne iz območja občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah »v spomin našim prednikom, ki jih je ujela morija velike vojne«. Po podatkih Aleksandra Purgaja  je tako območje tedanje župnije  Sv. Jurij v Slovenskih goricah plačalo strahoten  davek v moriji 1. svetovne vojne: 69 umrlih, 89 ranjenih, 34 ujetih in  2 obolela. Po izredno zanimivem in poučnem večeru, polnem zgodovinskih informacij, dejstev in zanimivosti se je prijetno druženje nadaljevalo ob manjši zakuski. Prisotni so si bili enotni, da si želijo še več takšnih zanimivih zgodovinskih večerov.


DSCN4886DSCN4887DSCN4890DSCN4894DSCN4895DSCN4896