OSREDNJA SLOVESNOST OB 9. OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE SVETI JURIJ V SLOVENSKIH GORICAH

 

»Ko ljudje začutimo sonce, lažje zadihamo.
Vrne se nam pogum. Ko ljudje začutimo srce, ponovno verjamemo v ljudi
in si med seboj delimo prijateljstvo.«

Sonce, srce, pogum in svetlobo v Občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah začutimo, ko Zeleni Jurij po naši dolini prijaše in z zlatim soncem obsije vse kotičke naše. Tako je le dan po godu našega farnega zavetnika Svetega Jurija, v petek, 24. 4. 2015 v kulturnem domu v Jurovskem Dolu potekala osrednja slovesnost ob 9. občinskem prazniku Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Ob domačinih, članih in članicah občinskega sveta, članih odborov ter komisij Občine Sv. Jurij v Slov. goricah in predsednikih   društev v naši občini so z nami praznovali še naslednji gostje: poslanec Državnega zbora RS Zvonko Lah, poslanec Državnega zbora RS Franc Breznik, državni svetnik Branko Šumenjak, župan Občine Benedikt Milan Gumzar, župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, župan Občine Sveta Ana Silvo Slaček, podžupanja Občine Sv. Trojica v Slov. goricah Zdenka Polanec, župan Občine Pesnica Venčeslav Senekovič, direktor občinske uprave Občine Cerkvenjak mag. Vito Kraner, direktorica občinske uprave Občine Kungota Simona Bauman, ravnatelj OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol Stanislav Senekovič in farni župnik Janko Goegner.        

Na osrednji slovesnosti je vse prisotne pozdravil župan Peter Škrlec. V svojem nagovoru je izrazil obžalovanje, da tokrat prvič v devetletnem obstoju naše občine ne more predstaviti konkretnih in pomembnih izpeljanih projektov v preteklem letu, saj so za le -te sredstva v proračunu omejena, hkrati pa je kljub napovedi o krčenju občin z manj kot 5000 prebivalci poudaril, da bodo prav majhne občine tiste, ki bodo obstale dlje, saj smo občani navajeni na bolj racionalno in skrbno porabo sredstev.

Namesto napovedanega slavnostnega govornika Janeza Janše se je slovesnosti udeležil poslanec državnega zbora RS, Zvonko Lah, ki je kot dolgoletni župan občine, iz katere izhaja, seznanjen s problematiko občin na obrobju izrazil željo, da bi z ustreznimi prijemi na nivoju države spodbudili ponovno krepitev in rast manjših slovenskih občin.

Prireditev ob občinskem prazniku so s svojimi nastopi popestrili mlada harmonikarka Anja Zorjan, ustvarjalka kratkih literarnih besedil Aleksandra Verbošt, šolska vokalna skupina, mlada pevka Sara Fras, Zoja Škerget z igranjem na oboo, Jurovski oktet, skupina otrok iz glasbene šole Lenart in folklorna skupina Jurovčan.

Na prireditvi so bila podeljena tudi priznanja zaslužnim občanom. Priznanje Občine Sv. Jurij v Slov. goricah so prejeli: Štefanija Tetičkovič za večletno skrbno in aktivno delovanje v različnih društvih Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Jakob Topolnik za človekoljubno delovanje na področju krvodajalstva- 60 krat darovano kri, Robert Črnčec   za aktivno večletno delovanje na vseh področjih družbenega življenja Občine Sv. Jurij v Slov. goricah in Franc Divjak za večletno predanost kulturnemu udejstvovanju. Jurjev srebrnik sta kot zaslužna občana prejela Milenka Srnko za ohranjanje slovenskih plesov, pesmi in običajev ter promocijo Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Karl Črnčec za dolgoletno skrbno udejstvovanje na gasilskem in čebelarskem področju. Najvišje priznanje občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, to je Jurjev zlatnik, je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Sveti Jurij v Slovenskih goricah, ki ssvojim 80. letnim obstojem prispeva k ugledu naše občine, s svojim delovanjem v njej pušča neizbrisen pečat in vzorno opravlja svoje poslanstvo na področju požarne varnosti.

Prireditev smo sklenili z otvoritvijo likovne razstave v avli Fredija Neuvirta, ki so jo tudi letos pripravili člani likovne sekcije Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol na temo Jurjevanje. Svoja dela razstavljajo: Joži Kerenc, Jožica Andrejč, Gabrijela Klobasa, Rudi Tetičkovič, Jasna Šosterič, Lilijana Cafnik, Andreja Zrnec, Tanja Škrlec, Andreja Tusulin in Bojana Komperšak.

V Avli Alfreda Neuvirta - Fredija pa je vse obiskovalce poleg razstave pričakala tudi pogostitev, ki so jo pripravili članice in člani Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slov. goricah in Društva vinogradnikov Sv. Jurij.

Prireditev ob občinskem prazniku smo sklenili z naslednjimi mislimi:

»Oplemenitimo se z ljubeznijo,

da bomo obstali v našem domačem kraju,

kjer zarja nebo

pozlati, kjer domača pesem živi,

kjer iskra zažari v očeh in na ustnicah blag nasmeh,

ko srečamo domače ljudi.«

Ne glede na zunanje okoliščine naj ostane ta delček sveta naš ponos in naš dom.

 

Zapisala: Vida Ornik

 

L4442-01L4442-04L4442-06L4442-07L4442-08L4442-09L4442-11L4442-13L4442-14L4442-16L4442-17L4442-18L4442-19L4442-20L4442-21L4442-22L4442-25L4442-26L4442-27L4442-28L4442-29L4442-30L4442-32L4442-33L4442-37L4442-38L4442-40L4442-44L4442-46