Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

17. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sv. Jurij v Slov. goricah je v četrtek, 23.02.2017, zasedal prvič v letošnjem letu, na svoji 17. redni seji.

Na seji je bilo članicam in članom Občinskega sveta predstavljeno poročilo o delu Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor v letu 2016. Po besedah inšpektorja mag. Stjepana Oreškega na področju opravljanja nadzora nad izvajanjem obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb, kot so odvajanje odpadnih voda, ravnanje z odpadki in vzdrževanje občinskih cest, v občini bilo večjih težav. V letu 2016 je tako bilo izvedenih zgolj 8 inšpekcijskih postopkov. Poudaril je, da so se na območju občine zaznavale neustrezne obdelave kmetijskih zemljišč, zato so bile po močnih padavinah odrejena čiščenja odvodnih jarkov in vozišča. Ob tem je opozoril, na odločila zakonodaje na področju cest, saj je prepovedano orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto. V kolikor bi lastniki kmetijskih zemljišč omenjeno upoštevali, do nanosa zemlje na cestišča in zamašitev odtočnih jarkov najverjetneje ne bi prihajalo. Namestnik vodje redarjev, Kraner Robert, je povedal, da medobčinski redarji na območju občin v lanskem letu niso izrekli represivnih ukrepov, ampak so zgolj izvajali preventivne nadzore v prometu.

Občinski svet je soglašal z odprtjem dodatnega polovičnega oddelka vrtca od 01.03.2017 naprej in je podal soglasje k predlagani dodatni sistemizaciji za vrtec v letošnjem šolskem letu. Ravnatelj JVIZ in VVZ OŠ Jožeta Hudales Jurovski Dol, Stanislav Senekovič je povedal, da je načrtovano, da bodo do maja v celoti zapolnjeni vsi oddelki vrtca. Vrtec bo tako imel v nadaljevanju odprte tri oddelke in pol. Občinske svetnice in svetniki pa so podprli tudi projekt Medgeneracijski center – Telovadnica na prostem z rekreacijsko potjo, katerega bo občina prijavila na 1. Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje Strategije lokalnega razvoja na območju občin Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slov. goricah, Sv. Andraž v Slov. goricah, Sv. Jurij v Slov. goricah in Šentilj, ki so povezan v lokalno akcijsko skupino  - LAS Ovtar Slovenskih goric, v letu 2016, sofinanciranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Telovadnica na prostem se bo postavila v na območju Športnega parka Jurovski Dol in bo vključevala zunanje fitnes naprave za razgibavanje celotnega telesa. Zunanje fitnes naprave pa ne bodo zanimive zgolj športnikom, saj je večina naprav prilagojena tudi vadbi starejše populacije. Cilj projekta je ustaviti nov prostor druženja različnih generacij – medgeneracijski center.

Župan Peter Škrlec je Občinski svet seznanil z ureditvijo prometne varnosti v centru Jurovskega Dola, za katero Direkcija RS za infrastrukturo pripravlja projektno dokumentacijo. Ob tem je  predstavil težave, s katerimi se srečuje izdelovalec projektne dokumentacije pri pridobivanju soglasij k projektnim rešitvam, s strani lastnikov zemljišč ob državni cesti. Predlagane rešitve bi izboljšale ne samo prometne varnosti v centru Jurovskega Dola, ampak bi zagotovile tudi varno pot otrok v šolo.

DSCN7050DSCN7054DSCN7055DSCN7056

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih