Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

vabilo jurjevidnevi 2018 4mvabilo jurjevidnevi 2018 4mvabilo jurjevidnevi 2018 4mvabilo jurjevidnevi 2018 4m

panorama-jurij3

DAN ODPRTIH VRAT UČNEGA ČEBELNJAKA

Čebelarsko društvo Sv. Jurij se je tudi letos ob praznovanju občinskega praznika - Jurjevih dnevov, 02.05.2015, organiziralo dan odprtih vrat Učnega čebelnjaka.  

Ob 8. uri je bila maša za vse  čebelarje, po maši se zbrani sprehodili do Učnega čebelnjaka pri osnovni šoli, kjer so imeli dan odprtih vrat za vse občane in čebelarje. 

Druženje je bilo velikega pomena, saj so Jurovski čebelarji gostili Čebelarsko društvo iz Ormoža.

Po klepetu in izmenjavi čebelarskih mojstrovin so se vrata Učnega čebelnjaka zaprla ob 17. uri.

DSC 4195DSC 4199DSC 4219DSC 4227DSC 4252DSC 4282DSC 4285DSC 4294DSC 4300

PLESALI SO NA 6. JURJEVEM SREČANJU FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto zvečer 09. maja 2015 je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah,  potekalo  6. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Na Jurjevih srečanjih folklornih skupin  želimo obiskovalcem  prikazati različnost  Jurjevih običajev po raznih krajih Slovenije in  drugih delih Evrope, ter s tem del njihovega  bogastva kulturne dediščine, oblačil, pesmi in plesov.

Na odru kulturnega doma  je kot prva nastopila domača Otroška folklorna skupina  Šleka pac, pod mentorstvom Barbare Waldhűtter,  z odrsko postavitvijo »OD POMLADI DO JESENI«.

Folklorna skupina Ivanjkovci, iz  Turistično - kulturnega društva Ivanjkovci, ki jo vodi Mojca Gorjak, je predstavila zanimivo odrsko postavitev »DRÜGI DEN PRLEŠKIGA GOSTÜVANJA« in plese cegelščec, zibenšrit, ples s klobuki, štajeriš iz Markovec, šotiš in mi pa mamo ženina.

Folklorna skupina  Kulturno - umetniškega društva Klinča Sela,  iz sosednje Hrvaške, pod vodstvom Natalije Lulić in Ane Spišić, ohranja ljudske običaje v povezavi z zelenim Jurjem in organizira  tradicionalno folklorno prireditev »JURJEVO«. Prikazali so  kako poteka Jurjevo v Jaskanskem prigorju. Zaplesali so jaskansko polko, drmeš in druge plese jaskanskega polja ter zapeli pesmi » Pisan vuzem prošao, zelen Jura došao,  Devojčica cvet ružice brala in Čula jesam da se dragi ženi«.

Folklorna skupina Kulturno - umetniškega društva Razkrižje, ki jo vodi Marko Žižek, je v  odrski postavitvi »MUŽEK IDE NA ORALE« prikazala kako gre mož na njivo, žena pa v gostilno in kaj vse se dogaja, ko se vrneta. Zaplesali so  plese iz Razkrižja in okolice.

Folklorna skupina Kulturno - folklornega društva Vrisk iz Apač,  pod vodstvom mentorice Tatjane Gorjup,  se je predstavila s spletom  prekmurskih plesov: gorički valček, mrkefca mrkefca, po zelenoj trati, sotiš in rejzl polka.

Folklorna skupina ŠUMNIK iz Borovnice, ki jo vodita Rok Mihevc in Sabina Mrzlikar, je v odrski postavitvi »FURMANSKA«, prikazala prihod furmana v vas njegovega dekleta ter trud domačih fantov, da ga spravijo iz vasi. Zaplesali so  štajeriš s premetom, štajeriš z robcem, najpajeriš, ceprle, svatovska polka, mazurka in zapeli pesmi Goreči ogenj brez plamena in  Furmani so furali.

Gostiteljica - Folklorna skupina Jurovčan, ki jo strokovno vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger se je predstavila  z odrsko postavitvijo »JAZ BI LÜŠTEN BIJA, ČI BI MEL ŠTRUMENT«.

Številne obiskovalce prireditve sta pozdravila in nagovorila župan Peter Škrlec in  predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.

 

Zapisal: Predsednik društva Miroslav Breznik

 

skupinska fotografija

 

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih