Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

DAN ODPRTIH VRAT UČNEGA ČEBELNJAKA

Čebelarsko društvo Sv. Jurij se je tudi letos ob praznovanju občinskega praznika - Jurjevih dnevov, 02.05.2015, organiziralo dan odprtih vrat Učnega čebelnjaka.  

Ob 8. uri je bila maša za vse  čebelarje, po maši se zbrani sprehodili do Učnega čebelnjaka pri osnovni šoli, kjer so imeli dan odprtih vrat za vse občane in čebelarje. 

Druženje je bilo velikega pomena, saj so Jurovski čebelarji gostili Čebelarsko društvo iz Ormoža.

Po klepetu in izmenjavi čebelarskih mojstrovin so se vrata Učnega čebelnjaka zaprla ob 17. uri.

DSC 4195DSC 4199DSC 4219DSC 4227DSC 4252DSC 4282DSC 4285DSC 4294DSC 4300

PLESALI SO NA 6. JURJEVEM SREČANJU FOLKLORNIH SKUPIN

V soboto zvečer 09. maja 2015 je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah,  potekalo  6. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Na Jurjevih srečanjih folklornih skupin  želimo obiskovalcem  prikazati različnost  Jurjevih običajev po raznih krajih Slovenije in  drugih delih Evrope, ter s tem del njihovega  bogastva kulturne dediščine, oblačil, pesmi in plesov.

Na odru kulturnega doma  je kot prva nastopila domača Otroška folklorna skupina  Šleka pac, pod mentorstvom Barbare Waldhűtter,  z odrsko postavitvijo »OD POMLADI DO JESENI«.

Folklorna skupina Ivanjkovci, iz  Turistično - kulturnega društva Ivanjkovci, ki jo vodi Mojca Gorjak, je predstavila zanimivo odrsko postavitev »DRÜGI DEN PRLEŠKIGA GOSTÜVANJA« in plese cegelščec, zibenšrit, ples s klobuki, štajeriš iz Markovec, šotiš in mi pa mamo ženina.

Folklorna skupina  Kulturno - umetniškega društva Klinča Sela,  iz sosednje Hrvaške, pod vodstvom Natalije Lulić in Ane Spišić, ohranja ljudske običaje v povezavi z zelenim Jurjem in organizira  tradicionalno folklorno prireditev »JURJEVO«. Prikazali so  kako poteka Jurjevo v Jaskanskem prigorju. Zaplesali so jaskansko polko, drmeš in druge plese jaskanskega polja ter zapeli pesmi » Pisan vuzem prošao, zelen Jura došao,  Devojčica cvet ružice brala in Čula jesam da se dragi ženi«.

Folklorna skupina Kulturno - umetniškega društva Razkrižje, ki jo vodi Marko Žižek, je v  odrski postavitvi »MUŽEK IDE NA ORALE« prikazala kako gre mož na njivo, žena pa v gostilno in kaj vse se dogaja, ko se vrneta. Zaplesali so  plese iz Razkrižja in okolice.

Folklorna skupina Kulturno - folklornega društva Vrisk iz Apač,  pod vodstvom mentorice Tatjane Gorjup,  se je predstavila s spletom  prekmurskih plesov: gorički valček, mrkefca mrkefca, po zelenoj trati, sotiš in rejzl polka.

Folklorna skupina ŠUMNIK iz Borovnice, ki jo vodita Rok Mihevc in Sabina Mrzlikar, je v odrski postavitvi »FURMANSKA«, prikazala prihod furmana v vas njegovega dekleta ter trud domačih fantov, da ga spravijo iz vasi. Zaplesali so  štajeriš s premetom, štajeriš z robcem, najpajeriš, ceprle, svatovska polka, mazurka in zapeli pesmi Goreči ogenj brez plamena in  Furmani so furali.

Gostiteljica - Folklorna skupina Jurovčan, ki jo strokovno vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger se je predstavila  z odrsko postavitvijo »JAZ BI LÜŠTEN BIJA, ČI BI MEL ŠTRUMENT«.

Številne obiskovalce prireditve sta pozdravila in nagovorila župan Peter Škrlec in  predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik.

 

Zapisal: Predsednik društva Miroslav Breznik

 

skupinska fotografija

 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih