Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

ŠPORT ŠPAS 2017 v Jurovskem Dolu

V soboto, 20. maja 2017,  je v Jurovskem Dolu v športnem parku in okolici potekala  športna prireditev  Šport špas – 10. dan druženja in gibanja vseh generacij.  V kraju je prireditev potekala sedmo leto zapored v organizaciji  OŠ in VVZ J. Hudalesa Jurovski Dol ter Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Sodelovala so društva in organizacije, družine in posamezniki  iz domačega kraja in okolice. Moto prireditve je bil: » GIBANJE IN JUTRANJA TELOVADBA«.
Ob 8.00 uri so se udeleženci prireditve zbrali v  športnem parku v Jurovskem Dolu.
Prijave na prireditev so vestno zbirale članice turističnega pomladka  šole pod vodstvom  učiteljice Milene Kokol. Prireditev je otvorila in vodila ga. Janja Roškarič. Vse udeležence je nagovoril župan občine Sv. Jurij  Peter Škrlec. V svojem nagovoru je poudaril pomen gibanja, zdrave prehrane in pomen vzpostavljanja  medčloveških odnosov, sodelovanja in druženja različnih generacij. Skupno ogrevanje vseh prisotnih je vodil  Tadej Verbošt.
Udeleženci so izvedli dva pohoda in sicer:
1. pohod do Vuzmove domačije; vodil ga je ravnatelj Stanislav Senekovič. Na Vuzmovi domačiji sta se  predstavila Nacek in Zefika s kratkim skečem na temo »Tako smo delali nekoč«. V prostorih domačije  so bili razstavljeni vezeni prtički gospe Jožice  Kurnik in učencev 5. razreda. Svoja umetniška dela je razstavljal  domačin   Rudi Tetičkovič. Obiskovalci so bili navdušeni nad zvoki starih citer, ki jih je iz njih spretno izvabljala Nada Svetina. Ivan Fanedl in njegov vnuk Jan sta prikazala že skoraj izkoreninjeno domačo obrt, pletenje košar. Pohodnike sta na domačiji pogostila  Metka in Marjan Vuzem.
2. pohod je potekal  po Hajnčovi poti do vaškega trga, mimo gasilskega doma do učnega čebelnjaka. Pohod sta vodili vzgojiteljica Gabrijela Murko in učiteljica Martina Škrlec. Ustavili so se na vaškem trgu, kjer so se s svojimi izdelki  predstavili Jožica  Hladin, Župnijski Karitas in KUD Ivan Cankar. Na trgu so se učenci 1. razreda predstavili s plesno glasbeno točko. V nadaljevanju so se pohodniki ustavili pri gasilskem domu, kjer so jim člani društva pripravili program. Pot so nadaljevali mimo Šilčeve domačije do učnega čebelnjaka, kjer se je  domače čebelarsko društvo predstavilo z njihovo dejavnostjo. Oba pohoda sta se zaključila na šolskem športnem igrišču, kjer je vse pohodnike  čakal topel obrok. Malico za udeležence so pripravili  Stanko Kegl in naše šolske kuharice pod vodstvom učiteljice Majde Kolarič.  
V kulturnem programu so sodelovali: otroški in mladinski pevski zbor in folklorna skupina Šleka pac  pod mentorstvom učiteljice Metke Caf in Barbare Waldhutter. Otroci vrtca so zaplesali Od glave do peta.  Učenca Gašper Waldhütter  in Marko Igrec sta popestrila program s  kontrabasom in harmoniko.  Pod mentorstvom učiteljice Cvetke Škrlec  so se z atraktivno točko predstavile članice športno-gimnastične sekcije na šoli.
Uživali smo v prikazanih veščinah članov Judo Kluba Apolon iz Maribora, članov Ju jitsu kluba Nippon iz Lenarta. Vsi prisotni so lahko potelovadili v času, ko se je predstavljal Dreamgym klub iz Lenarta.
Poleg druženja smo s pomočjo domačih društev in organizacij izvedli pestro izbiro dejavnosti. Njihove izdelke smo občudovali na stojnicah.  Pripravili so je: PGD Sv. Jurij, Lovska družina Sv. Jurij, članice društva kmečkih gospodinj, društvo upokojencev,  Čajnica Kolarič iz Sv. Ane. S svojimi izdelki in animacijami so nas navdušili učenci Turističnega pomladka OŠ Sv. Jurij. Ustvarjalne izdelke so razstavljali tudi učenci razrednega pouka. V okviru Zdravstvenega doma Lenart so si lahko udeleženci izmerili krvni tlak in nivo holesterola,  Jure Breznik pa je prikazal uporabo defibrilatorja.
Podelili smo priznanja in nagrade najmlajši udeleženki, najstarejšemu udeležencu in najštevilčnejši družini. Diplome je prispeval organizator vseslovenske akcije Šport špas MEDIA ŠPORT. Praktična darila so kot donatorji prispevali: Občina Sv. Jurij, Cvetličarstvo Biserka Kramberger in sponzorji. Diplomo in darilo za najmlajšo  udeleženko  je prejel Jaka Breznik. Najstarejši udeleženec prireditve je bil Oto Škrlec, najštevilčnejša družina je bila družina Lorber iz Gasteraja, ki je štela 8 članov.
Naše veselo druženje, ki ga je posnela RTV SLO na čelu s snemalcem oddaj Šport špas Mihom Juvanom, smo zaključili ob 12.30. Snemanje Šport špasa je omogočila Občina Sv. Jurij v Sl. Goricah.
Vsi udeleženci so ob odhodu prejeli spominček, ki so jih izdelale vzgojiteljic našega vrtca.
Prireditev je obiskalo okrog 500 udeležencev.
Prireditev je to leto podprlo enajst donatorjev, vsa društva in organizacije v kraju in izven kraja, nekaj družin ter  fizičnih oseb. Hvala vsem in vsakomur posebej.
                                                                                   Vodja prireditve:  Cvetka Škrlec

sport-spas-2017-1sport-spas-2017-2sport-spas-2017-3sport-spas-2017-4sport-spas-2017-5sport-spas-2017-6sport-spas-2017-7sport-spas-2017-8sport-spas-2017-9sport-spas-2017-10sport-spas-2017-11sport-spas-2017-12sport-spas-2017-13sport-spas-2017-14sport-spas-2017-15sport-spas-2017-16sport-spas-2017-17

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih