Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

90 LET FRANČIŠKA KOJCA IZ ZG. PARTINJA

V četrtek, 5.12.2019 je svoj rojstni dan praznoval Frančišek Kojc iz Zg. Partinja.

Rodil se je leta 1929 v Zg. Partinju mami Sholasti in očetu Anzeku – Kojcu. Poleg dveh sester, je imel še brata, ki je umrl rosno mlad ter dva polbrata in tri polsestre, saj mu je oče umrl v mladih letih in se je mati ponovno poročila.

Po končani osnovni šoli v Jurovskem Dolu, se je pri stricu izučil za čevljarja. Tekom let je bilo čevljarskega dela vse manj, zato je Frančišek prenehal z delom in samo še občasno kaj popravil.

Poročil se je z bližnjo sovaščanko Ljudmilo Muhič. V zakonu se jima je rodila hčerka Ivanka. Na majhni kmetiji sta nekaj časa kmetovala, nato pa se je v želji po boljšem zaslužku zaposlil v sosednji Avstriji. Po treh letih, ko je podjetje v Avstriji propadlo se je zaposlil v Marlesu, najprej v Lenartu, kasneje pa v Mariboru, kjer se je po nekaj letih zaradi zdravstvenih težav upokojil.

Delo je nadaljeval doma, kjer je ob večerih pletel košare, korpe in gibančnike. Bil je tudi član Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, kjer je med drugim sodeloval pri kmečkem običaju – mlatitvi. 

Kljub starosti je še vedno aktiven in pomaga pri lažjih opravilih, prosti čas pa si krajša z branjem in gledanjem televizije.

Ob okroglem jubileju ga je obiskal župan Peter Škrlec in mu ob izročitvi simboličnega darila čestital ter zaželel še veliko zdravih in zadovoljnih let.

234

Vreme

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih