Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Turistično društvo Dediščina Jurovski Dol

Naslov: Jurovski Dol 7
2223 JUROVSKI DOL

Predsednica: Marija ŠAUPERL
Telefon: 051 338 144

ŽETEV 2000 ZLATIH ZRN V ZREČAH, 11.7.2015

Organizatorji SETVE 2014 in ŽETVE 2015 so bili Turistično-kulturno društvo Zreče. Pšenico so posejali na njivici v obliki srca v parku Term Zreče. Ker je tudi TD »Dediščina« v verigi društev, ki so 1999 posejali 2000 zrn pšenice za novo tisočletje, se udeležuje te vseslovenske akcije v upanju, da ne bo ostala to edina tradicija in spomin na blaginjo kruha in slovenske tradicije pridelovanja žitaric, moke in peke kruha ter drugih kmečkih navad. Začetniki so TD Babinci, Marjan Kos in njegovi takratni prijatelji v društvu. Od njih smo prevzeli verigo prijateljskega sodelovanja Jurovčani, od nas pa Zreče.Veriga je razpeta do Prekmurja, Ptujskih goric in ravnic, Primorja, skratka vsako leto se na setvi in žetvi predstavniki vseh društev dobimo in v obliki prijetnega druženja, kmečkih iger in prikazov starih načinov setve in žetve preživimo dan, spoznavamo kraje in ljudi, njihove posebnosti in navade.

11. 7. 2015 na čudovit sončen poletni da smo se skupaj z ostalimi društvi, ki sodelujejo v projektu, zbrali v prečudovitih Zrečah ob njivici pšenice v obliki srca. Najprej so se odvile kmečke igre, na katerih so sodelovali in se zabavali člani vseh društev, imeli smo super okusno pogostitev s tamkajšnjimi domačimi dobrotami. Po igrah so se nam predstavili Zreški gospodje s cepci, nadaljevalo se je z ročno žetvijo pšenice, ki jo je požela gospodinja njive skupaj z gospodarjem in ostalimi ženicami in kasneje prikaz žetve do samih zrn. Vse skupaj so popestrili muzikantje in majhni nadebudni folkloristi. Po žetvi so tamkajšnji člani društva spregovorili še nekaj spodbudnih besed za naprej. Preživeli smo lep dan, obkroženi s pozitivnimi ljudmi in upamo, da se bomo naslednjih dogodkov lahko udeležili v večjem številu. 

 

Tamara Greifoner

DSC 0218IMAG0087IMAG0093IMAG0094IMG 20150711 093000IMG 20150711 120614

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih