Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Lovska družina Sveti Jurij

Davčna št: 14065720     Transakcijski rač. pri NKB MB:  04102-0000270229
Matična št: 5131197
Leto ustanovitve: 1946.
Skupna površina: 3069 ha,  Lovna površina: 2886 ha
Lovna divjad: -srnjad  -fazan  -zajec
Število članov: 38
Upravni odbor:
Starešina: Krivec Franc
Tajnik: Tomažič Andrej
Gospodar: Senekovič Franc
Blagajnik: Bauman Branko
Gospodar lovskega doma: Korez Dušan
Strelski referent: Bračič Ivo
Kinološki referent: Lenart Anton

Revirni vodje:

REVIR    VODJA
Žitence         Simonič Dejan
Sp., Sr., Zg. Gasteraj  Komperšak Jože ml.
Jurovski Dol in Varda Horvat Rudi
Partinje        Holer Boris
Malna  Bauman Milan


VIDEO VSEBINA - Lovski krst Dušan

Z LOVCI V GOZD

Vzgojiteljice in otroci vrtca Jurovski Dol že vrsto let sodelujejo z lovci Lovske družine Sv. Jurij Jurovski Dol. V novembru 2017 so nas ponovno povabili na obisk, na katerega sva se skupaj z lovcem Lenart Tonetom prijazno odzvala. Zbrali smo se v telovadnici vrtca, kjer smo najprej  skupaj zapeli pesmico »Lisička je prav zvita zver«. Nato sva na kratko povedala nekaj o  lovstvu pri nas, o lovskih oblačilih in živalih, ki živijo v naših gozdovih. Podarila sva jim pravljico Maja in Marko z lovcem na lovu.
 
Po končanih vprašanjih, katerih ni bilo konca, smo se s starejšima skupinama odpravili v bližnji gozd do krmišč. Nekaj otrok je bilo tako navdušenih, da so že povedali, da bodo tudi oni lovci, ko bodo starejši. Otroci, ki so ves teden v vrtec prinašali hrano za živali (koruzo, korenje, jabolka) so jo odnesli zraven  in z njimi napolnili krmišča.
 
Po vrnitvi v vrtec so se pogovarjali o preživetem dopoldnevu v naravi. Vzgojiteljice so nam zaupale nekaj  misli otrok:
»Lovca sta želela tišino, da v gozdu ne prestrašimo živali.«
»Lovci lahko streljajo tudi zajce, če so bolni.«
»Na preži moramo biti tiho.«
»Lovci si tudi večkrat na dan sežejo v roko in se pozdravijo.«
»Lovci dajo sol v solnico, za boljšo prebavo živali.«
»Pot po gozdu je bila doooolga, doolga……«
»Lovec je v gozdu umaknil veje, da smo lažje hodili…«
»Lovci imajo toplo jopico, da jih ne zebe.«
»Lovčeva barva je zelena, da ga živali ne opazijo.«
»Na klobuku ima lovec značko.«
»Dober pogled pomeni, da bi v gozdu čim več videli in opazili.«
»Mama mi je povedala, da se bodo v naše gozdove pozimi naselili medvedi.«
 
To je samo nekaj misli otrok iz vrtca v Jurovskem Dolu. Med vprašanji ob začetku obiska so bila tudi takšna, da sva se morala s prijateljem Tonetom kar potruditi, da sva lahko dala primerni odgovor, zakaj lovci streljamo uboge srnice, lisičke ali zajčke. Bilo je še veliko zakaj, zakaj, zakaj. Tudi otroci nas poslušajo in opazujejo. Zato moramo biti lovci še posebej pozorni, kaj delamo in kako se obnašamo ob prisotnosti naših najmlajših.
 
Zapisal: F. Krivec
 
 LD Vrtec skupinska

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih