Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

panorama-jurij3

Kulturno društvo Ivan Cankar

Podatki o kulturnem društvu:

NASLOV: Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol, Jurovski Dol 1, 2223 Jurovski Dol
DAVČNA ŠTEVILKA: 90500385 - nismo zavezanec za DDV
MATIČNA ŠTEVILKA: 5059135
Telefon: 02/720 52 06  
Gsm: 041 414 402

Elektronsko pošto sprejema predsednik društva: kdic.jurovskidol@gmail.com

ZASTOPNIK DRUŠTVA:
Miroslav BREZNIK, roj. 27.7.1957, stanujoč Jurovski Dol 108.

Obiščite jih na spletni strani: http://kdic-jurovskidol.si

PREŠERNOV DAN - SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK JE BIL OBELEŽEN S PROSLAVO NA PREDVEČER PRAZNIKA

V torek, 7. februarja 2017 ob 18. uri, je bila v kulturnem domu v Jurovskem Dolu, proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v organizaciji Kulturnega društva Ivan Cankar.

V kulturnem programu so sodelovali:
- učenci Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol z deklamacijami Prešernovih
  pesmi, mladinskim  pevskim zborom   in  folklorno  skupino  Šleka pac,
- kitaristki Tijana Škrlec in Živa Jemenšek, učenki Konservatorija za glasbo in balet
  Maribor, Podružnična šola Lenart,
- Andreja Plemenič, z branjem Prešernovih in Kuntnerjevih pesmi in
- Jurovski oktet.

Slavnostni govornik je bil Tone Kuntner, slovenski pesnik, gledališki igralec, po rodu iz Trat  pri Zg. Velki. Za svoje umetniško delo v literaturi in gledališču je prejel nekaj nagrad, med njimi nagrado Prešernova sklada, Severjevo in Borštnikovo nagrado. V  govoru, ki ga je naslovil  »O slovenski domovini s Prešernom«, je citiral  Prešernove misli in recitiral njegove pesmi. Zelo čustveno je govoril  o naši domovini,  ljubezni, zvestobi in ponosu, do nje. Svoj nagovor je zaključil z recitacijo svoje pesmi Molitev za spravo.

Na prireditvi so bila podeljena priznanja kulturnega društva za dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske kulturne  dejavnosti Cilki Neuvirt in Suzani Najdenik. Ob tem se je predsednik društva zahvalil vsem članom, ki so v preteklem letu soustvarjali kulturni mozaik kraja. Poudaril je, da so s svojimi nastopi na revijah in srečanjih, ki jih organizira Javni sklad R Slovenije za kulturne dejavnosti, dosegali odlične ocene, ter na prireditvah po Sloveniji in v tujini, promovirali slovensko kulturo, slovensko kulturno dediščino ter s tem tudi Občino Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Župan Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec je čestital  prejemnikom priznanj  kulturnega društva in se zahvalil vsem ljubiteljskim  kulturnim ustvarjalcem v občini, ki skrbijo za izvajanje kvalitetnih kulturnih prireditev v kraju.
 

Po prireditvi je bila v avli Fredija Neuvirta otvoritev skupne razstave   članov likovne skupine KD Ivan Cankar  Jurovski Dol.


                                                                                        Miroslav Breznik, 
                                                                                        predsednik društva

 

Cilka in Suzana - s priznanjiCilka - 1Cilka Neuvirt in Suzana NajdenikCilka Suazana Vida MAndreja Plemenič - 1godca Gašper in NatanJurovski oktet - 1kuntnerkuntner - 1Kuntner 3Lara ČrnčecOFS Šleka pacpevski zbor OŠpevski zbor OŠ - 2PEVSKI ZBOR oš - 1SuzanaSuzana in Cilka  v avliTijana Škrlec in Živa JemenšekTone Kuntner - 2Vida OrnikŽ.Ž.R.K. in BŽupanžupan župnik ravnateljKuntner

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih