Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

2. SREČANJE DUHOVNIKOV IN ŽUPANOV O SODELOVANJU MED ŽUPNIJO IN OBČINO

V Jurovskem Dolu je 4. julija 2019 potekalo že 2. srečanje duhovnikov in županov, ki delujejo na območju dekanije in Upravne enote Lenart. Pridružila sta se jim tudi upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Franc Breznik. Gost letošnjega posveta je bil mons. prof. dr. Ivan Štuhec, profesor na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in rektor Vikariata Antona Martina Slomška iz Maribora.
 
Gost je uvodoma pozdravil pobudo župnika in dekana dr. Janka Görgnerja, da se sploh sklicujejo tovrstna srečanja, ki so za župljane in občane posledično izredno pomembna, obenem pa je takšno srečanje v skladu z demokratičnimi načeli.

Središče uvodne razprave dr. Štuheca je bilo prikazati poti sodelovanja med župnijo in občino. Gre za to, da cerkveni del spoštuje sekularni del in obratno. Razumeti je treba, da ima župnik posebno vlogo na področju vere in morale, tisti, ki je v politiki (npr. župan), pa mora z oblastjo upravljati na krščanski oziroma demokratičen način. Nič ni narobe s tem, da ima nekdo oblast, le upravljanje z njo mora biti pravilno. Gost je nadalje izpostavil, da občina zagotavlja infrastrukturo, ne more pa zagotavljati medsebojnih odnosov. Slednje je delo Cerkve in civilne družbe.

Dr. Štuhec je spomnil, da je v evropski ustavi zapisano, da Evropska unija Cerkvi priznava njeno identiteto in poseben prispevek ter z njo vzdržuje odprt, pregleden in reden dialog. Takšen dialog naj bi potekal tudi na ravni občina-župnija. Srečanje duhovnikov in županov gre prav v to smer. Po Štuhečevih besedah je pomembno, da bi se tak dialog institucionaliziral. Vprašal se je, ali poteka dialog med župnikom in ravnateljem glede usklajevanja urnikov, ali župan pred sprejetjem proračuna opravi kak razgovor z župnikom? Vsi občani, tudi verni, so namreč davkoplačevalci in občinski proračun se polni tudi z njihovim denarjem, zato bi bilo prav, da občina del sredstev namenja tudi za obnovo sakralnih objektov in za druge projekte župnije. Župnija je pravna oseba, ponekod tudi cerkveni pevski zbori in Karitas delujejo kot društva, zato ni ovir za pošteno in enakopravno delitev občinskega proračuna. Že Ustavno sodišče Republike Slovenije je v eni svojih odločb potrdilo, da je Katoliška cerkev družbeno-koristna ustanova. Dr. Štuhec se je dotakni še športne dejavnosti. Preseneča ga, da se treningi in tekme odvijajo v času nedeljske maše, za kar pa ni nobene potrebe. Po njegovem mnenju športa ne bi smeli prepustiti zgolj rekreacijsko-športni stroki, saj je prav šport tudi pomembno vzgojno področje.

Po uvodni razpravi je sledila konstruktivna debata. Duhovniki in župani so predstavili svoje poglede na izpostavljeno problematiko in se strinjali, da je sodelovanje nujno, saj se z dialogom lahko razreši marsikatera navidezna težava. Ob izbranih dobrotah so v gostilni Špindler nadaljevali s sproščenim pogovorom. Sklenili so, da se sedaj že tradicionalno srečanje prihodnje leto vsekakor nadaljuje.
 
Zapisal: Mag. Sebastijan Valentan
 
78

thumb Telovadnica na prostem2

esrr

thumb ozivitev trskega jedra

Vreme

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih