Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

21. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sv. Jurij v Slov. goricah je v četrtek, 23.11.2017, zasedal na 21. redni seji.
Na seji so bili članice in člani Občinskega sveta seznanjeni z Elaboratom gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v Občini Sv. Jurij v Slov. goricah, ki ga je pripravil Mariborski vodovod d.d. Na podlagi slednjega je bila s strani Mariborskega vodovoda d.d. predstavljen nov predlog cene vode. Zaradi povišanja stroškov pri samem tranzitu in prečrpavanju vode se strošek vode (vodarine) povečuje iz 0,7809 EUR/m3 na 0,8240 EUR/m3. Nekoliko se povečuje tudi strošek omrežnine, ki bo za premer vodomera DN13, ki je najpogosteje v uporabi, znašal 8,11 EUR, do sedaj 6,84 EUR. Dosedanja cena vode je bila sprejeta v mesecu aprilu leta 2015.
Po besedah direktorja Mariborskega vodovoda d.d., Danila Burnača, je strošek pitne vode še zmeraj najnižji strošek med vsemi mesečnimi stroški gospodinjstva, saj stane 1000 litrov vode zgolj 0,78 EUR. Po dalj časa trajajoči razpravi in podanih vprašanjih, je občinski svet predlagan elaborat soglasno sprejel.

V nadaljevanju seje je bil predstavljen predlog proračuna Občine Sv. Jurij v Slov. goricah za leto 2018. Načrtovani  prihodki proračuna za leto 2018 so v primerjavi s trenutno veljavnim proračunom višji za 4% in tako načrtovani v višini 2.192.756 EUR. Prav tako načrtujemo rahlo povečanje odhodkov v letu 2018, 2.304.765 EUR. Proračun za leto 2018 je investicijsko naravnan, saj 38% vseh odhodkov predstavljajo odhodki za investicije. Večji del investicij predstavljajo investicije v cestno infrastrukturo in komunalno opremljanje zemljišč.

Poleg tekočega vzdrževanja občinskega cestnega omrežja, načrtujemo preplastitev LC 203 131 Varda, preplastitev LC 203 121 Malna – Plodršnica, rekonstrukcijo LC 203 102 Sv. Ana – Ledinek – Dražen Vrh in asfaltiranje ceste JP 703 407 Zg. Partinje – Najdenik.

Na podlagi Strategije lokalnega razvoja LAS OVTAR SLOV. GORIC 2014-2020, ima Občina Sv. Jurij v Slov. goricah pripravljen projekt Medgeneracijski center – telovadnica na prostem z rekreacijsko potjo, s katerim se načrtuje na območju Športnega parka Jurovski Dol namestitev zunanjih fitnes naprav in ureditev varne poti do rekreacijskega območja (cesta, parkirišče, pločnik in razsvetljava). V pripravi pa je tudi projekt Oživitev trškega jedra, s katerim želimo popestriti dogajanje v središču občine.

Poleg investicijskega vlaganja, bo občina preko izvajanja proračuna za leto 2018 nadaljevala z razvojem občine v smislu zagotavljanja in razvoja kvalitete življenja občank in občanov vseh generacij, uravnoteženega razvoja vzgoje, izobraževanja, športa, kulture in drugih družbenih dejavnosti. Občinski svet je soglasno sprejel Odlok o proračunu Občine Sv. Jurij v Slov. goricah za leto 2018 v prvi obravnavi. Predlog proračuna Občine Sv. Jurij v Slov. goricah za leto 2018 je podan v javno razpravo. Rok za sprejem predlogov in pripomb občanov in zainteresirane javnosti je do 13.12.2017.

DSCN7675DSCN7677DSCN7681DSCN7682

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih