Javni razpisi     obcinskisvet     obrazci     kijz     vprasaj

  • jurovski dol1
  • jurovski dol2
  • jurovski dol3
  • jurovski dol4
  • jurovski dol5
  • jurovski dol6
  • jurovski dol7
  • jurovski dol8

panorama-jurij3

panorama-slika

SPREJEM GASILSKEGA VOZILA GVM-1

V soboto, 30. 9. 2017 je bilo v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah še posebej slovesno, saj smo se na povabilo Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah zbrali na slovesnosti ob sprejemu novega gasilskega vozila GVM-1. Ob vseh zbranih gasilcih in gasilkah so to slovesnost s svojo prisotnostjo počastili tudi naslednji gostje: župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec, namestnik predsednika Gasilske zveze Lenart Robert Mesarec, poveljnik GZ Lenart Leopold Omerzu, namestnik poveljnika GZ Lenart Franc Lakner, podpoveljnik GZ Lenart in poveljnik PGD Sv. Jurij v Slov. goricah Robert  Kukovec, poveljnik občinskega poveljstva občine Pesnica  Jože Repa, poveljnik civilne zaščite občine Sveti Jurij Alen Breznik, domači župnik in dekan  Janko Goergner, predstavniki prostovoljnih gasilskih društev iz  Benedikta, Cerkvenjaka, Lenarta, Svete Trojice, Svete Ane, Voličine, Selc, Gočove in Oseka;  iz sosednje gasilske zveze so slovesen dogodek s svojo prisotnostjo počastili predstavniki Prostovoljnih gasilskih društev iz Jakobskega Dola, Jarenine, Šentilja in Velke.                                                                                                                
Uvod v praznovanje je bila slavnostna parada. Na začetku parade smo spremljali nosilca državne zastave Alojza Žnofla, nižjega  gasilskega  časnika II. stopnje,   sledil je gasilski znak, ki sta ga nosili mladinki  PGD Sveti Jurij Maja Kukovec in Nuša Najdenik. Sledilo je vodstvo parade. Poveljnik  parade je bil Robert Kukovec, gasilski časnik II. stopnje, podpoveljnik Gasilske zveze Lenart in poveljnik PGD Sveti Jurij,  njegova pomočnika pa  Uroš Črnčec, nižji gasilski časnik I. stopnje in Tilen Kristl, višji gasilec I. stopnje. 
 
Sledil je častni vod  Gasilske zveze Lenart, ki ga tvorijo člani vseh desetih društev Gasilske zveze Lenart. Vodil ga je Jernej Sinič, višji gasilski časnik,  praporščak častnega voda pa je bil Ivan Divjak.
 
Sledil je  ešalon praporov. Ešalon praporščakov je vodil Robert Črnčec, gasilski časnik I. stopnje, namestnik poveljnika domačega društva. Na čelu je bil praporščak domačega društva Jožek Zaletinger, ob njem se je vil mladinski prapor PGD Sveti Jurij, ki ga je nosila Karin Najdenik. Sledili so praporščaki iz vseh desetih društev Gasilske zveze Lenart in praporščaki iz sosednjih društev: Jakobskega Dola, Jarenine, Šentilja in Velke. Sledil je  ešalon gasilske mladine, ki mu je poveljeval  Alen Breznik, višji gasilec. Sledi je ešalon članov in članic, ki ga je vodil Dejan Najdenik, nižji gasilski časnik I. stopnje. 
 
Sledil je ešalon gasilskih vozil. Na čelu je bilo vozilo FAP iz leta 1982, ki ga je vozil Jože Sinič. Sledilo je  specialno vozilo AC16/40, ki ga je  vozil Branko Črnčec. Sledilo je novejše gasilsko vozilo Mercedes Atego GVC 16/25, ki ga je vozil Žan Krajnc. Sledila so ostala vozila društev Gasilske zveze Lenart  ter sosednjih prostovoljnih društev. 
 
Po paradi so se vsi gasilci in gostje zbrali na osrednji slovesnosti v šotoru pred vhodom na jurovski trg.                                                                                                                                             
Pred začetkom slovesnosti je poveljnik PGD Sveti Jurij Robert Kukovec zaprosil za dovoljenje za začetek prireditve župana občine, Petra Škrleca. 
 
V uvodu slovesnosti je o delovanju Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah, o željah po novem vozilu in o dejavnostih, ki so pripeljale do tega, da je novo gasilsko vozilo med nami, spregovoril predsednik društva Gregor Nudl.  Ker je pridobitev novega  gasilskega  vozila velik finančni zalogaj,  pa tudi veselje in ponos predvsem za gasilce ter za vse občane, je ob tako pomembni pridobitvi za naš kraj spregovoril tudi župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec ter pohvalil  prizadevanja jurovskih gasilcev za posodabljanje voznega parka ter predano opravljanje prostovoljne gasilske dejavnosti.  Seveda je vse zbrane gasilce in goste pozdravil tudi namestnik predsednika Gasilske zveze Lenart Robert Mesarec. 
Sledil je uradni prevzem vozila, ob katerem sta predsednik in poveljnik PGD Sveti Jurij ključe vozila predala vozniku in skrbniku vozila Andreju Siniču. Novo gasilsko vozilo je blagoslovil domači župnik in dekan Janko Gögner, ki je uporabnikom vozila želel srečno in varno vožnjo ter uporabo predvsem v družbene namene in čim manjkrat za intervencije. 
 
Slovesnost prevzema novega vozila je  s kratkim kulturnim programom obogatil Jurovski oktet ter mladi harmonikar Marko Igrec. 
 
Ker si nakupa novega gasilskega vozila ni moč predstavljati brez finančne podpore, so predstavniki Prostovoljnega  gasilskega  društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah podarili zahvale vsem donatorjem in botrom,  ki so društvo finančno podprli ob nabavi novega gasilskega vozila. 
 
Slavnostno prireditev smo sklenili z iskreno željo za jurovske gasilce, da novi opremi navkljub prostovoljnost, pogum in pomoč sočloveku  ostanejo njihove vrednote.  
 
Po slavnostni prireditvi je sledilo skupno druženje vseh zbranih gasilcev in gasilk, sledil pa je tudi zabavni del praznovanja,  saj so naši gasilci poskrbeli tudi za ustrezno gostinsko ponudbo, dlani in pete  pa smo si lahko ogreli  ob glasbi ansambla Srčni muzikantje.
 
Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« ŽELIMO
SREČNO IN VARNO VOŽNJO!
 
 
Zapisala: Vida Ornik
 
 
 Exp-0050Exp-0067Exp-0156Exp-0305Exp-0306Exp-0311Exp-0318Exp-0326Exp-0334Exp-0335Exp-0339Exp-0355Exp-0360Exp-0379Exp-0387Exp-0408Exp-0423Exp-0426-2Exp-0433Exp-0437Exp-9900Exp-9916Exp-9943
 Foto: Maksimiljan Krautič
 
 
 
 

PRED SEZONSKO GRIPO POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

V prihodnjih tednih in mesecih lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležimo največje število obolelih.  Gripi se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Preprečevanje gripe
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:
•    poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
•    cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
•    če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Komu je gripa posebej nevarna?
Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni.
Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:
•    starejšim od 65 let,
•    kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
•    osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
•    majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
•    nosečnicam in njihovim družinskim članom,
•    zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
•    drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.
Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Precepljenost proti gripi se zmanjšuje
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev.  

Kje se izvaja cepljenje?
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.  
V Pomurju  se cepljenje izvaja  v ambulanti  NIJZ OE Murska Sobota, Arhitekta Novaka 2b (pri železniški postaji). Naročanje ni potrebno.
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.
Vir: http://www.nijz.si/sl/pred-sezonsko-gripo-poskrbimo-za-zascito-0

preprecevanje gripe

Vreme

bannervolitveobcina2014

brosura sv jurij
logo rasg
 
knjiznica
PIS
 
uradni list
zdobcin
piso
muv
mk-razpisi
prp

Spletna stran Občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih